Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului PÂRVULESCU CONSTANTIN, primar al comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj. El a fost acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea pentru sine a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, inculpaţii CINCĂ CONSTANTIN şi PÎRVULESCU ANDA – LUIZA, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de tăinuire a bunurilor provenite din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2000 – 2008, inculpatul Pârvulescu Constantin, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj, a primit de la doi denunţători foloase materiale injuste (bani, bunuri, lucrări şi servicii) totalizând 1.296.883 lei (echivalentul a 364.597 euro) în schimbul atribuirii preferenţiale a unor contracte de achiziţie publică firmelor administrate cele două persoane şi în schimbul aprobării unor plăţi restante pe care primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători. Foloasele au fost pretinse şi primite de la cei doi denunţători fie direct, fie prin intermediul coinculpaţilor Cincă Constantin şi Pîrvulescu Anda – Luiza, cumnatul, respectiv nora inculpatului Pârvulescu Constantin, fie prin intermediul firmei PÎRCONSGIL S.R.L., în care primarul a fost asociat şi administrator până în anul 2003.
Concret, în perioada în perioada 2000 – 2003, inculpatul Pârvulescu Constantin a primit de la unul dintre denunţători foloase materiale injuste în valoare totală de 225.748 RON (echivalentul a 71.181 euro). În beneficiul firmelor acestui denunţător, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 lei (140.000 euro).
În perioada 2003 – 2008, inculpatul Pârvulescu Constantin a primit de la cel de-al doilea denunţător foloase materiale injuste (bani, bunuri şi alte foloase), în valoare totală de 1.071.135 RON (echivalentul a 293.416 euro). În schimbul foloaselor primite, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, firmelor reprezentate de unul dintre denunţători, a 35 contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti, in valoare totală de aproximativ 5,3 milioane lei (1,4 milioane euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei). Aceste contracte reprezintă peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada menţionată.
De asemenea, inculpatul Pârvulescu Constantin, cu ştiinţă a aprobat plata sumei de 423.800 lei în beneficiul unei firme reprezentate de unul dintre denunţători şi a semnat două avize de primire şi două note de recepţie, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în facturi.
Pentru a ascunde provenienţa bunurilor pretinse şi primite de la denunţători, inculpatul Pârvulescu Constantin s-a preocupat ca o parte din acestea să figureze în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale. Astfel, în anul 2003, inculpatul Cincă Constantin a primit de la Pârvulescu Constantin 50% din capitalul social al S.C. DYD ROM GRUP S.R.L. în valoare totală de 12.500.000 ROL şi un apartament în Târgu Jiu, deşi avea cunoştinţă că acestea fuseseră pretinse de inculpatul Pârvulescu Constantin de la denunţători, cu titlu de mită.
În anul 2005, inculpatul Pârvulescu Constantin a condiţionat atribuirea unui contract pentru repararea unei şcoli de cumpărarea unui apartament în municipiul Bucureşti. Apartamentul fost cumpărat de denunţător – beneficiarul contractului, dar a fost înregistrat pe numele inculpatei Petria Anda – Luiza, actualmente Pîrvulescu Anda – Luiza, nora inculpatului Pârvulescu Constantin.
În scopul reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunuri imobile (terenuri şi clădiri), aparţinând inculpatului Pârvulescu Constantin, precum şi asupra celor două apartamente aparţinând inculpaţilor Cincă Constantin, respectiv Pîrvulescu Anda – Luiza.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.
Controlor vamal, prins în flagrant direct
O altă victimă a DNA este un controlor vamal, acuzat de luare de mită. Astfel, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatei COTUNOAEI MARIA, controlor vamal principal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În data de 6 aprilie 2011, inculpata Cotunoaei Maria a pretins şi primit, de la o persoană reprezentantă a unei societăţi comerciale, suma de 1.500 lei în schimbul eliberării unui atestat pentru comercializarea en-gros a produselor supuse accizelor, necesar societăţii menţionate pentru desfăşurarea activităţii comerciale.
Astfel, în cursul lunii martie, administratorul unei societăţi comerciale din Bucureşti, având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor din tutun, a depus la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale o cerere de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare en-gros de băuturi alcoolice şi/sau produse din tutun, însoţită de documentaţia prevăzută de dispoziţiile legale în vigoare. Cererea a fost repartizată controlorului vamal principal Cotunoaei Maria.
În cursul lunii aprilie, inculpata a luat legătura cu reprezentanta firmei, susţinând că, în urma verificărilor la sediul social al firmei nu poate fi emis atestatul solicitat şi că ar exista chiar şi posibilitatea iniţierii procedurii de insolvenţă. Deşi reprezentanta firmei a încercat să explice inculpatei că societatea este nou înfiinţată şi că deocamdată nu a desfăşurat activitate pentru că aşteaptă autorizaţiile necesare în acest scop, inculpata a insistat că situaţia societăţii este foarte gravă, pretinzând suma de 1500 lei pentru a elibera atestatul necesar.
În data de 6 aprilie 2011, inculpata Cotunoaei Maria a primit de la reprezentanta societăţii suma de 1.500 lei, în scopul menţionat mai sus, fiind prinsă în flagrant delict.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.