7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportCum încurcă PDL desemnarea unui înlocuitor pentru Botiş

Cum încurcă PDL desemnarea unui înlocuitor pentru Botiş

După o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi o nouă întrevedere cu premierul Emil Boc, Ioan Botiş a acceptat să-şi prezinte demisia din fruntea Ministerului Muncii, invocând „motive de onoare”. Imediat s-a pus în mişcare maşinăria politică şi s-a întocmit o listă cu posibili înlocuitori. Numai că aproape toate variantele implică unele probleme.

De pildă, fostul social-democrat Marian Sârbu se numără printre favoriţi din perspectiva experienţei avute la şefia Ministerului Muncii şi a relaţiei cu sindicatele. În plus, Sârbu se poate lăuda cu susţinerea preşedintelui Traian Băsescu. Acesta declara în decembrie 2009 că şi l-ar dori ministrul al Muncii. 

Sârbu are însă dezavantajul apartenenţei la UNPR. Dezavantaj pentru că, pe de o parte, există voci în PDL care spun că portofoliul Muncii trebuie să rămână la PDL, iar pe de altă parte, numirea lui ar implica un vot în Parlament. Variantă pe care o refuză categoric premierul Emil Boc: „Portofoliile politice au fost repartizate în coaliţie şi orice modificare ar presupune o trecere prin Parlament, lucru pe care în acest moment nu îl avem în vedere”. Faţă de momentul decembrie 2009, când în Guvernul Boc a intrat ca independent Gabriel Oprea, diferenţa este acum că, între timp, a fost înfiinţată cu acte în regulă Uniunea Naţională pentru Progresul României, al cărei preşedinte este Marian Sârbu.

În favoarea rămânerii portofoliului Muncii la PDL s-au pronunţat răspicat, deja, Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur, dar părerea este împărtăşită de mulţi democrat-liberali. 

Tot din perspectiva experienţei, recomandat pentru şefia Ministerului Muncii ar fi Gheorghe Barbu. Fostul ministru al Muncii din perioada decembrie 2004 – aprilie 2007 este în prezent în secretar general al Camerei Deputaţilor, post suficient de convenabil pentru a nu fi părăsit prea uşor. În plus, el ar avea dezavantajul că aparţine grupării Blaga.

În partea a doua a listei pretendenţilor apar numele deputatelor Claudia Boghievici şi Raluca Turcan. Prima ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Muncă din Cameră şi se bucură de susţinerea PDL Arad, filială condusă de Gheorghe Seculici şi Gheorghe Falcă şi aflată de partea lui Emil Boc în lupta pentru şefia PDL. Boghievici a intrat în PDL în 2003, motiv pentru care unii colegi cred că nu a acumulat încă suficientă experienţă politică. 

A doua, deputat de Sibiu, este soţia purtătorului de cuvânt prezidenţial şi provine din aripa Stolojan. Dacă la capitolul experienţă politică, Turcan stă bine, fiind şi vicepreşedinte al PDL, ea nu pare să aibă prea multă experienţă în gestionarea problemelor ce ţin de domeniul muncii. De altfel, de la intrarea în Parlament, Turcan a fost membru în Comisiile pentru politică externă, pentru tehnologia informaţiei, pentru egalitate de şanse şi, respectiv, pentru cultură.

În fine, un alt nume vehiculat pentru Ministerul Muncii este cel al secretarului de stat Valentin Mocanu.

Premierul Emil Boc a precizat că va lua o decizie după ce se va consulta cu membrii PDL şi cu preşedintele Traian Băsescu. Oricum, numirea ca interimar a secretarului de stat Nicolae Ivăşchescu oferă practic prim-ministrului un răgaz de maximum 30 de zile. Convenţia Naţională a PDL este programată pentru data de 14 mai.

Cele mai citite

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

Acțiunile constructorilor auto europeni, în declin după anunțul lui Donald Trump privind tarifele suplimentare pentru importuri

Decizia lui Trump riscă să afecteze semnificativ producătorii auto europeni, ale căror lanțuri de aprovizionare și piețe de desfacere sunt strâns legat de anumite...

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...
Ultima oră
Pe aceeași temă