3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCare sunt cele mai controversate opere de artă

Care sunt cele mai controversate opere de artă

Fie că vin din Italia sau Franţa, fie că sunt din îndepărtata Chină, lucrărilor unor artişti care ies din tiparul clasic au şocat lumea artistică. Printre scandaloasele opere: săpunul creat din grăsimea lui Berlusconi, porci tatuaţi sau un crucifix scăldat în urină.

Cea mai recentă operă care a stârnit scandal este cea a artistului american Andres Serrano. Fotografia, care reprezintă un crucifix scăldat în urină, a fost vandalizată recent, spartă cu dalta şi ciocanul, într-un muzeu din Avignon. Integriştii au catalogat lucrarea ca o blasfemie. Opera datează din 1987 şi a fost prezentată în cadrul unei expoziţii de artă contemporană „Cred în miracole” prevăzută să rămână deschisă până pe 8 mai şi finanţată în parte de municipalitatea oraşului. „Deşi titul ‘Piss Christ’ este provocator, opera în sine nu este deloc trash, este o fotografie foarte frumoasă în auriu şi roşu”, scriu jurnaliştii de la Liberation. Argumentul nu îl convinge şi pe arhiepiscopul de Avignon, Monseniorul Jean-Pierre Cattenoz, care a cerut de mai multe săptămâni retragerea acestui „gunoi”. 800 de personae s-au întrunit în faţa muzeului pentru a cere retragerea operei. „Piss Christ” a fost deja atacată de mai multe ori, ultima dată în Suedia, în 2007, de către neonazişti.

Săpun din grăsimea lui Berlusconi

Artistul elveţian Gianni Motti a expus un baton de săpun şi susţine că a fost realizat din grăsimea premierului italian Silvio Berlusconi, care a suferit o operaţie de liposuccţie, în 2004. Artistul a spus că un angajat al clinicii elveţiene, în care a fost internat premierul, i-a furnizat grăsimea, însă clinica a negat afirmaţiile. 

Proiectul artistic a fost botezat „Mani pulite/Mâini curate”, aluzie la o campanie din anii ’90, o amplă investigaţie a corupţiei politice din Italia.

Batonul alb-mat, la prima vedere un săpun obişnuit, a putut fi admirat recent la Muzeul de artă contemporană Migros din Zurich, fiind expus publicului pentru prima dată de când a fost cumpărat de un colecţionar, în 2005.

Criminalul şefilor de stat

Şi opera artistului italian Maurizio Cattelan, instalată în faţa bursei din Milano a provocat indignare.

Sculptura cu titlul L.O.V.E., ce reprezintă o mână care arată degetul mijlociu, a fost expusă pentru câteva luni în faţa bursei deşi contestatatrii săi au cerut primăriei mutarea operei din cauza mesajului obsen pe care îl transmite.
 
Apărătorii sculpturii spun însă opera este impresionantă şi transmite un mesaj de protest la adresa capitalismului.

La rândul său, Cattelan spune că e doar o lucrare despre „imaginaţie şi dragoste”, fără mesaj social.

Artistul brazilian Gil Vicente a şocat la Bienala din Sao Paolo cu o serie de desene în care omoară nouă mari lideri de state din toată lumea. Printre duşmanii declaraţi ai brazilianului: Papa Benedict al XVI-lea, George W.Bush, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad sau Regina Elisabeta a Marii Britanii.
Vernisajul a stârnit un adevărat scandal la nivel mondial şi a făcut ca mai multe organizaţii să ceară eliminarea tablourilor, pe motiv că încurajează violenţa faţă de autorităţi.

Porci tatuaţi şi copii devoraţi de porumbei

Expoziţia de anul trecut a artstului plastic belgian Wim Delvoye la Muzeul de artă modernă şi contemporană din Nisa care prezenta şapte  porci tatuaţi a stârnit indignarea apărătorilor drepurilor animalelor. Artistul „foloseşte animalul ca şi cum ar fi un obiect” au clamat ecologiştii, în timp ce criticii de artă au susţinut contrariul: „salvaţi de industria alimentară, porcii au fost trataţi ca staruri, sunt liberi şi filmaţi în continuu”.

Ideea belgianului nu este complet originală. Un artist chinez a făcut furori în 2008,  când a expus porci tatuaţi cu siglele şi creaţiile Louis Vitton.

„Flying rats”, opera unui artist francez prezentată în 2005 la Bienala de la Lyon a şocat vizitatorii. „Flying rats” prezintă 45 de copii, manechine din spumă şi nisip, care sunt devoraţi de un stol de porumbei vii.  

 

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă