Exploatarea pietrei de calcar din Căvăran este concesionată de o firmă a primarului din Criciova, care este şi preot şi administrator al societăţii.
O carieră de piatră de calcar ce aparţine unui preot care ocupă şi funcţia de primar în judeţul Timiş tulbură la propriu apele unui râu din satul Căvăran din judeţul Caraş-Severin. Exploatarea este concesionată de o firmă a primarului din Criciova, care este şi preot, şi administrator de firmă. Sătenii din Căvăran spun că angajaţii carierei spală piatra şi utilajele în albia pârâului Vălişoara, care trece prin mijlocul satului. În nici un an situaţia nu a fost atât de gravă ca acum. Mâlul provenit din spălarea pietrei a acoperit toată albia, iar apele tulburi au ucis fauna din pârâu. Ba mai mult, sătenii nici nu mai au unde să îşi adape animalele, iar apa din fântâni s-a umplut, şi ea, de mâl în suspensie.
Balta fără peşti
Fiindcă niciodată preotul director nu şi-a găsit timp să vorbească cu oamenii, sătenii au depus peste 30 de reclamaţii la Prefectură, Garda de Mediu şi chiar la Poliţie. La solicitările sătenilor, Corpul de Control al Prefectului, Garda de Mediu şi Societatea de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin s-au deplasat la faţa locului pentru a verifica reclamaţiile. Deşi „preotul” director şi primar spune că „am toate actele în regulă”, inspectorii de la Direcţia Apelor şi comisarii Gărzii Financiare i-au impus sistarea activităţii. La fel, Corpul de Control al Prefectului a dispus refacerea documentaţiei şi intrarea în legalitate. Ţăranii spun că „nu mai putem creşte animale în zonă, pentru că nu mai au nici o sursă de apă. Apele pârâului sunt negre din cauza mâlului”, spune Ilie Dobran. „Şi populaţia piscicolă a fost afectată, atât în pârâu, cât şi în râul Timiş în care se varsă Vălişoara”, spune Damian Cuncea. Pentru că autorităţile nu îi luau în serios, sătenii au filmat cum utilajele exploatării spălau piatra în pârâul Vălişoara.
2.000 de lei pentru nereguli
Dacă firma nu va respecta condiţiile impuse de către comisarii Gărzii de Mediu, conducerea acesteia se va alege cu dosar penal. Sătenii speră ca măcar de acum înainte „să se limpezească apele” şi să-şi poată creşte animalele în linişte. „Garda de Mediu a amendat firma preotului-primar şi director cu suma de 2.000 de lei, pentru că pământul de pe exploatare a ajuns în apă şi am cerut intrarea în legalitatea, fie prin devierea pârâului, fie prin alte metode”, spune Marius Cârpean, directorul instituţiei.