Agenţia Naţională de Integritate ar putea demonstra că ministrul Ioan Nelu Botiş se află în conflict de interese doar dacă va putea dovedi că demnitarul a încasat bani de pe urma apartamentului în care îşi are sediul social Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa. Pentru restul acuzaţiilor care i se aduc demnitarul este acoperit de lege.
Singurul argument juridic care l-ar putea incrimina legal pe ministrul Muncii în afacerea cu bani europeni e o posibilă factură la utilităţi sau o eventuală renovare a locuinţei pe care Ioan Botiş a pus-o la dispoziţie Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa, care a încasat jumătate de milion de euro dintr-un proiect finanţat din bani europeni.
“Conflictul de interese al ministrului Muncii în această speţă poate fi demonstrat legal doar dacă inspectorii ANI vor găsi o chitanţă la gaze, lumină, întreţinere sau o factură de renovare a locuinţei pe care Ioan Botiş a pus-o la dispoziţia acelei asociaţii, iar factura e achitată din bani europeni. În acest fel, poate fi demonstrat faptul că familia ministrului Muncii a beneficiat direct de banii din acel proiect european. Faptul că soţia sa este consilier în cadrul acestui proiect nu o transformă în beneficiar direct, ci într-unul indirect. Restul speţei ţine de moralitate, nu de fapte care încalcă legile în vigoare”, a declarat în exclusivitate pentru România liberă un reprezentant al ANI.
Din punct de vedere al legislaţiei ANI, ministrul Muncii nu avea obligativitatea să-şi reînnoiască declaraţia de avere, după ce so%Proxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0