21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPremierul bulgar: Dacă ar intra în Schengen, Bulgaria lui ar ajuta UE...

Premierul bulgar: Dacă ar intra în Schengen, Bulgaria lui ar ajuta UE să facă faţă refugiaţilor

Premierul bulgar Boiko Borisov a afirmat că, dacă Bulgaria ar adera la Schengen, ar putea ajuta Uniunea Europeană (UE) să facă faţă „puternicului val” de refugiaţi, relatează Sofia News Agency, citată de NewsIn.

Guvernul bulgar doreşte aderarea la spaţiul Schengen nu numai pentru binele cetăţenilor bulgari, dar şi în încercarea de a ajuta Uniunea Europeană să facă faţă puternicului val de refugiaţi”, a declarat premierul bulgar, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul francez de interne, Claude Gueant.

Borisov a subliniat că, în momentul de faţă, ţara lui depăşeşte ca pregătire multe state deja membre Schengen şi a promis că va menţine această ştachetă ridicată şi în viitor. „Vom fi un exemplu pe care îl vor urma alţii. Fiecare declaraţie pe care ministrul francez de interne o face oriunde în Europa pe subiectul Schengen aici devine ştire de primă importanţă, atrage atacuri şi critici la adresa guvernului”, a arătat premierul bulgar.

Borisov şi-a exprimat speranţa că schimbările preconizate în legislaţia bulgară şi lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei vor avea un impact asupra deciziei privind intrarea ţării în Schengen.

În ceea ce-l priveşte, ministrul francez de interne a apreciat eforturile bulgare pentru aderarea la Schengen, spunând că realizările sunt „incredibile„, dar a adăugat că mai sunt multe probleme de rezolvat. „Intrarea într-o zonă fără graniţe presupune că sunt întrunite anumite condiţii, referitoare la probleme tehnice, corupţie şi combaterea criminalităţii. Ne vom strădui ca în următoarele săptămâni să discutăm ce mai rămâne de făcut”, a spus Claude Gueant.

El şi-a asigurat gazdele bulgare că niciodată nu a pus la îndoială determinarea lor de a întruni aceste cerinţe.

Nu sunt probleme care ar putea alimenta tensiuni între Bulgaria şi Franţa. Avem o cooperare eficientă în domeniul corupţiei şi criminalităţii organizate şi, logic, în asigurarea siguranţei graniţelor Schengen”, a subliniat premierul bulgar.

Potrivit Sofia News Agency, ministrul bulgar de interne Ţvetan Ţvetanov l-a invitat pe Claude Gueant la Sofia în dorinţa de a-l convinge că Bulgaria întruneşte toate criteriile tehnice pentru a se alătura spaţiului de liberă circulaţie din UE.

Bulgaria şi România – care îşi propuseseră iniţial să adere la Schengen în martie anul acesta – îndeplinesc deja criteriile tehnice pentru Schengen, dar nu au reuşit să ridice obiecţiile politice din partea câtorva state UE, care blochează aderarea lor, cerând mai multe rezultate în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, chiar dacă aceste aspecte nu fac parte din pregătirea tehnică pentru Schengen, potrivit NewsIn.

Săptămâna trecută, ministrul francez de externe Alain Juppe şi omologul său german, Guido Westerwelle, au reafirmat că Bulgaria şi România nu sunt pregătite încă să se alăture spaţiului Schengen.

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...
Ultima oră
Pe aceeași temă