Europa fără frontiere este ameninţată? Spaţiul Schengen al liberei circulaţii va rezista valului de imigranţi tunisieni? La Bruxelles nimeni nu recunoaşte public că al doilea mare succes al UE – primul este moneda unică – începe să se clatine.
Ieri, în punctul de frontieră Ventimilla circulaţia trenurilor între Italia şi Franţa decurgea normal după ce în ajun, problema imigranţilor clandestini tunisieni a dus la o exacerbare a tensiunii dintre Paris şi Roma.
Autorităţile franceze au suspendat circulaţia trenurilor dinspre Italia spre Coasta de Azur, provocând furia Romei. Italia a denunţat o decizie unilaterală care violează regulile europene. Franţa a legat decizia „temporară” de „motive de ordine publică”. Ce s-a petrecut la Ventimilla este incredibil, sute de turişti de toate naţionalităţile rămânând blocaţi în trenuri în gara Mentone. Un lucru nemaivăzut de ani de zile în Europa, unde frontierele sunt deschise, iar tratatul de la Schengen garantează libera circulaţie a persoanelor în spaţiul ţărilor semnatare.
Vineri seara, Ministerul italian de Interne a început să elibereze „permise temporare de sejur” clandestinilor tunisieni – peste 28.000 debarcaţi în mica insulă italiană Lampedusa. Documente care le permite să circule liber în Europa. Duminică, 300 de acti-vişti italieni din „centre sociale” de extremă-stânga şi-au dat întâlnire în gara Ventimilla pentru a lua un tren cu direcţia Nisa-Marsilia în compania a nu-me-roşi imigranţi tunisieni care abia aşteptau să ajungă în Franţa. Convoiul, botezat „trenul demnităţii”, a fost blocat în gară, autorităţile franceze suspendând circulaţia trenurilor provenind din Italia. Parisul a fost iritat de iniţiativa Italiei de a da permise imigranţilor tunisieni, cerând ca aceştia să deţi-nă paşaport şi resurse suficiente pentru a se întreţine.
Pericolul nerespectării tratatelor
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a cerut să nu se exagereze pericolul migratoriu pentru Europa, a evidenţiat pericolul nerespectării liberei circulaţii în spaţiul Schengen şi a precizat că, pentru moment, nici Italia, nici Franţa „nu au făcut nimic ilegal”. El a avertizat contra violării tratatelor europene, în timp ce Roma cere ajutor Bruxellesului pentru a face faţă afluxului miilor de imigranţi proveniţi din Tunisia, iar Franţa refuză să accepte clandestini veniţi din Italia pe teritoriul său. Comisia Europeană a anunţat ieri că decizia Franţei a respectat regulile europene, după ce Parisul a explicat că a suspendat circulaţia trenurilor din cauza unei mani-festaţii neautorizate de susţi-nere a imigranţilor tunisieni.
Aflat la Bucureşti, ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a declarat că Franţa nu doreşte tensiuni cu Roma pe tema imigraţiei tunisiene. „Aplicăm litera şi spiritul acordurilor” Schengen a declarat el, subliniind că, potrivit acestor acorduri, prima ţară de intrare gestionează populaţiile de imigranţi.
Un vis din ce în ce mai îndepărtat
În spaţiul Schengen, care include în prezent 25 de state şi peste 400 milioane de persoane, este garantată libera circulaţie, dar şomajul de criză şi imigraţia clandestină au generat temerile unui „asediu”. La Bruxelles Figaro relevă existenţa unei schimbări de ton. „Era deschiderii s-a terminat, acum este timpul închiderii”, potrivit unui ambasador.
Chiar comisarul Viviane Reding, care anul trecut acuza trimiterea romilor din Franţa, declară că „un nou val migratoriu astăzi ar fi inacceptabil în ochii europenilor”. Problema este că spaţiul Schengen dă semne de slăbiciune şi dosarul tunisian reprezintă o piatră de încercare. Dar, încălcarea tratatelor europene, respectiv a acordurilor Schengen, nu poate fi scuzată de nici un motiv.