Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs sâmbătă dimineaţă, la nord de Tokyo, unde imobilele s-au clătinat, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS), informează Mediafax.
Epicentrul seismului, produs la ora 11.19 (5.19, ora României), a fost localizat în partea de sud a prefecturii Ibaraki, la circa 80 de kilometri nord de capitală, a precizat Agenţia meteorologică japoneză.
Hipocentrul a fost localizat la 20 de kilometri adâncime, potrivit USGS, şi la 70 de kilometri conform Agenţiei nipone.
Acest cutremur nu a fost o replică a seismului cu magnitudinea 9 care a devastat nord-estul Japoniei la 11 martie, a subliniat Agenţia.
În urma seismului nu au fost semnalate victime sau pagube.
Operatorul centralei nucleare avariate Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a dat asigurări că seismul nu a întrerupt injectarea de apă în reactoare, o operaţiune crucială pentru a evita încălzirea exagerată a combustibilului.
Această centrală, situată la 250 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost grav avariată de un seism cu magnitudinea 9 şi un tsunami cu înălţimea de 14 metri, la 11 martie. Explozii şi scurgeri radioactive s-au produs de atunci la centrală, iar autorităţile încearcă să împiedice acest accident să degenereze într-o catastrofă.
Peste 400 de replici cu magnitudinea peste 5 au afectat arhipelagul nipon după catastrofa de la 11 martie, care a provocat moartea sau dispariţia a peste 28.000 de persoane.
Pentru a evita un nou accident, Agenţia pentru Siguranţă Nucleară japoneză a ordonat vineri celor nouă companii de electricitate care gestionează reactoare nucleare în arhipelag să consolideze măsurile anti-seism şi anti-tsunami.
Agenţia le-a cerut să se asigure că fiecare reactor este conectat la mai multe linii de alimentare electrică de urgenţă, să consolideze rezistenţa sistemelor de distribuţie a curentului şi să adopte noi dispoziţii pentru a se proteja de eventuale valuri gigantice.
Japonia are pe teritoriul său peste 50 de reactoare nucleare, toate situate la malul mării pentru a facilita operaţiunile de răcire.