18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportEmil Boc: Nu vom mai accepta pierderile companiilor de stat

Emil Boc: Nu vom mai accepta pierderile companiilor de stat

Pierderile înregistrate la buget prin companiile de stat nu mai pot fi acceptate, a declarat, astăzi, premierul Emil Boc, citat de Agerpres.

„Ce înseamnă de fapt acest datorii? Înseamnă un furt, în fiecare zi, din buzunarele fiecărui cetăţean. Aceste companii care lucrează pe pierderi înseamnă că în fiecare zi le finanţăm cu bani din bugetul naţional, adică din taxele şi impozitele pe care le plătesc românii. Până la sfârşitul lunii aprilie, cele mai importante companii de stat vor avea un program prin care vom şti dacă sunt viabile şi merg mai departe, sau nu sunt viabile şi se restructurează, dacă au şanse de viitor, se privatizează sau se lichidează. Nu mai putem accepta pierderea planificată a banilor publici prin companiile naţionale”, a spus Emil Boc, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din Argeş.

Premierul a adăugat că, în cazul companiilor de stat viabile, se va opta pentru un management privat, eliminându-se ingerinţa factorului politic în deciziile economice.

Companiile performante trebuie să aibă un management privat, acolo este soluţia, nu soluţia politică, şi vom merge pe privatizarea managementului la companiile fundamentale ale statului. Cele care astăzi nu funcţionează, fie se redresează printr-un program foarte coerent de reducere a cheltuielilor, fie se privatizează, fie găsesc o soluţie de a nu mai funcţiona, pentru că, repet, înseamnă scurgere de resurse publice. Acest proces va avea loc până la sfârşitul lunii iulie, prima etapă fiind sfârşitul lui aprilie pentru marile companii de stat”, a precizat Emil Boc.

O altă măsură avută în vedere de Guvern în viitorul apropiat este vinderea unor pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat la unele companii, toate tranzacţiile vor fi făcute pe bursă.

„Se pot vinde pachete minoritare, dar pe bursă, transparent, nu prin negocieri şi şmecherii. Veţi vedea când se vor vinde cele 9,84 procente din Petrom, pe bursă şi nu prin negociere directă, iar dacă s-au luat 600 de milioane de dolari la privatizarea Petrom, vă asigur că acum vom lua mai mult pe 9,84%. Pentru că privatizarea Petrom a fost una dintre cele mai neinspirate şi păguboase afaceri pe cere statul român le-a făcut vreodată, iar fiecare român le resimte astăzi în preţul carburantului pe care îl plăteşte la pompă”, a mai spus primul-ministru.

Premierul Emil Boc a participat, astăzi, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Argeş, în cadrul căreia a făcut o prezentare a reformelor din ultimii ani, a impactului economic al acestora, precum şi a priorităţilor de viitor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă