17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSCANDAL: Wizz Air ameninţă că părăseşte aeroportul din Cluj. Şeful aeroportului: "Este...

SCANDAL: Wizz Air ameninţă că părăseşte aeroportul din Cluj. Şeful aeroportului: „Este doar un şantaj”

Wizz Air, una dintre cele mai mari companii low cost din România şi din Europa Centrală şi de Est a anunţat că va reduce capacitatea de transport de la Aeroportul Cluj-Napoca cu 26%.

Operaţiunile vizate urmează să fie mutate la Aeroportul Tîrgu Mureş. „Pentru început vom anula cursele de Dortmund, Roma şi Dusseldorf şi vom micşora frecvenţa pe Milano şi Londra dacă nu ne vom pune de acord, este posibil să renunţăm la toate cursele”, a declarat Atilla Dankovics, director de marketing, vânzări şi comunicare al Wizz Air.

Deciza a fost luată în urma recentelor divergenţe cu managementul Aeroportului Cluj-Napoca, care a deschis discuţia referitoare la contractul existent şi a anunţat introducerea unor noi taxe de aeroport.

„Cei de la Aeroportul din Cluj au introdus trei noi taxe de aeroport şi au schimbat condiţiile contractuale”, a mai spus reprezentantul Wizz Air.

În plus, Wizz Air va reduce flota compusă din trei aeronave de la baza operaţională din Cluj cu un aparat Airbus A320, pe care îl va muta la Aeroportul Tîrgu-Mureş pentru a devansa deschiderea celei de-a 15-a baze acolo, aceasta urmând să devină operativă pe 5 mai, faţă de 16 iunie, dată anunţată iniţial. Astfel, destinaţiile Weeze-Dusseldorf, Roma Fiumicino şi Dortmund nu vor mai fi disponibile din Cluj.

Începând cu 5 mai 2011 Wizz Air lansează următoarele destinaţii din Tîrgu-Mureş: Paris, Dortmund, Roma, Londra şi Dusseldorf. „Este greu de înţeles de ce aeroportul din Cluj creşte taxele în mijlocul crizei economice în România, pierzând un sfert de milion de pasageri şi punând în pericol sute de locuri de muncă din regiune. Prin introducerea celor trei taxe practic se dublează costurile cu aeroportul” a mi spus reprezentantul companiei maghiare.

Acesta a mai menţionat că, în prezent, Wizz Air nu are alte probleme cu celelalte aeroporturi locale.

Şeful Aeroportului din Cluj: Este un şantaj. Wizz Air vrea tarife preferenţiale

Contactat de romanialibera.ro, David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj Napoca, a declarat că Wizz Air a cerut tarife preferenţiale pentru a continua operarea de pe aeroportul din Cluj. „Nu este normal să discriminăm Tarom sau Lufthansa oferind preţuri mai mici celor de la Wizz Air. Relocarea anumitor zboruri este doar un şantaj, aşa cum au făcut şi în cazul Aeroportului din Timişoara – ameninţând cu relocarea la Arad”, a declarat Ciceo.

Acesta a mai spus că negocierile cu ungurii vor continua, însă se află în tratative şi cu alte companii aeriene pentru a acoperi golul lăsat de Wizz Air. „Noi vrem să asigurăm un flux de pasageri şi destinaţii pe termen lung. Suntem în discuţii pentru a înlocui zborurile pierdute”, a mai declarat, pentru romanialibera.ro, şeful aeroportului din Cluj.

Acesta a mai adăugat că Wizz Air a ales Târgu Mureş pentru că o fundaţie controlată de Consiliul Judeţean Mureş a oferit companiei aeriene suma de 100.000 de euro. Astfel, compania aeriană va fi subvenţionată cu un contract de 98.000 de euro prin Asociaţia Judeţeană de Turism Mureş pentru promovarea judeţului, urmând să facă reclamă pe site, bilete sau publicaţii interne.

 

„Din cauza Wizz Air, fondurile pentru aeroporturile din România sunt blocate”

Ciceo a mai vorbit şi de volatilitatea companiilor low-cost. „Companiile aeriene cu tarife scăzute reprezintă o piaţă volatila. Nu de puţine ori, aceste se duc pe un aeroport, distrug infrastructura, nu îşi plătesc datoriile şi apoi pleacă”, a spus David Ciceo.

Potrivit acestuia, toate fondurile pentru aeroporturile din România sunt în prezent blocate din cauza Wizz Air. „Cei de la Wizz Air vor fi anchetaţi pentru ceea ce au făcut la Timişoara. Din cauza lor, toate fondurile pentru aeroporturile din România sunt blocate”, a explicat Ciceo.

David Ciceo conduce, din 1995, fără întrerupere, Aeroportul Cluj-Napoca, în calitate de director general, ocupînd postul prin concurs.

Numărul de pasageri de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 3% faţă de perioadă similară a anului trecut. Astfel, în primele trei luni din acest an au fost înregistraţi 223.373 de pasageri, faţă de 216.529 pasageri în primele trei luni din 2010.

De pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca sunt efectuate zboruri regulate şi charter spre aproape 30 de destinaţii. În 2010, aeroportul clujean a înregistrat, pentru prima data, peste un milion de pasageri şi o creştere cu 23% a numărului de pasageri faţă de anul anterior.

Cele mai citite

Autoturism de lux dispărut din Germania, găsit de polițiștii de frontieră în Portul Constanța

Un autoturism de lux, dispărut din Germania, a fost identificat de polițiștii de frontieră în Portul Constanța, fiind pregătit pentru export către Georgia. Vehiculul,...

Bărbat din Gorj dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa

Un bărbat din Târgu Cărbunești a fost dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa. Familia a relatat că Dănuț Cătălin...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă