4.3 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSpecial“Magistrala” lui Oprescu a fost suspendată. Şoseaua de la Piaţa Matache a...

“Magistrala” lui Oprescu a fost suspendată. Şoseaua de la Piaţa Matache a rămas fără temei legal

Primăria Capitalei ar putea fi nevoită să oprească lucrările la „străpungerea” Berzei-Uranus-Calea Rahovei, din zona Pieţei Matache, după ce judecătorii Tribunalului Bucureşti au anulat o hotărâre a Consiliului General din 2006 ce a stat la baza proiectului de şosea.

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” a cerut instanţei să constate că documentaţia care a permis Primăriei să pornească demolările din zona Berzei şi a Pieţei Matache, pentru a face loc unei şosele cu şase benzi, a fost incompletă. Judecătorii au dat dreptate asociaţiei, dar Primăria poate ataca decizia cu recurs.

„Primăria nu a avut un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ci un desen care spunea că pe aici va trece o şosea. Nu aveau avize de la Ministerul Culturii, de la Ministerul Transporturilor, de la Mediu. Nu a existat o dezbatere publică asupra acestui proiect, aşa cum cere legea transparenţei publice”, a explicat Nicuşor Dan, şeful Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, pentru romanialibera.ro.

„Primăria Capitalei ar trebui să se oprească din lucrări şi să vină cu un alt PUZ„, ne-a mai declarat Nicuşor Dan. PUZ-ul care a stat la baza proiectului de şosea din zona Berzei-Uranus a fost întocmit în 2006 de către fostul primar PDL Adriean Videanu şi de către fostul arhitect al Capitalei, Adrian Bold. Totuşi, spune Nicuşor Dan, în luna mai 2008 primăria lui Videanu a emis un certificat de urbanism în care specifica să nu se demareze lucrările la şosea până nu se obţine un PUZ complet. „Chiar şi ei erau conştienţi că nu pot porni lucrările fără acte complete. Sorin Oprescu şi arhitectul Capitalei Gheorghe Pătraşcu au considerat altfel”, spune Dan.

Mai multe ONG-uri au reclamat că Primăria condusă de Sorin Oprescu a demolat case şi clădiri cu valoare culturală şi de patrimoniu, fără a îndeplini condiţiile legale. Printre altele, au fost demolate Hotelul Marna, Casa Constantin Rădulescu (Cinema Feroviar) şi Casa Mihai Eminescu, de pe Strada Buzeşti, care erau monumente istorice. Piaţa Matache, monument istoric, a scăpat în ultima clipă de demolare, Primăria acceptând să o ocolească. Modul în care angajaţii Primăriei au expropriat unele imobile a lăsat de dorit: deşi li s-au oferit despăgubiri, unele familii au fost evacuate în stil sovietic. Unei familii i-a fost dărâmată jumătate de casă, oamenii fiind lăsaţi fără apă, gaze şi electricitate în gerul lunii ianuarie. Multe demolări au avut loc noaptea, pentru a evita contestaţiile legale ale proprietarilor sau ONG-urilor.

Cele mai citite

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un "flux masiv de ajutoare",...

Un subofițer al SPP s-a sinucis cu arma din dotare înainte de a-și termina tura

Un subofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) s-a sinucis, luni, cu arma din dotare, înainte de a ieşi din tură. El avea...

Israelul amenințat de o rachetă lansată din Yemen

Armata israeliană a anunţat luni că în centrul ţării au sunat sirene de avertizare după lansarea unei rachete din Yemen, care a fost interceptată...
Ultima oră
Pe aceeași temă