Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-au întâlnit, vineri, la Hamburg, în cadrul summitului G20, grupul țărilor cu cea mai dezvoltată economie, informează France Presse și Reuters. Întrevederea dintre cei doi lideri mondiali a durat aproximativ două ore și 15 minute, timp în care au fost abordate subiecte precum: situația din Ucraina și Siria, punându-se accent pe lămurirea cazului ingerințelor Moscovei în alegerile prezidențiale de la Casa Albă. Vladimir Putin a negat că Rusia ar fi avut vreo implicare, cerând dovezi concrete din partea americanilor. Secretarul de Stat Rex Tillerson a replicat că va lăsa serviciile de inteligență să răspundă acestei solicitări.
UPDATE 21.05: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut dovezi privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. Secretarul american de Stat Rex Tillerson a menționat că va lăsa serviciile americane de inteligență să răspundă acestei solicitări.
UPDATE 21.00: Secretarul american de Stat Rex Tillerson a mai declarat că președintele Bashar al-Assad va renunța la putere, în cele din urmă, însă viitorul este neclar în ceea ce privește următorul lider al Siriei. "Mai trebuie stabilită modalitatea prin care Assad va pleca", a afirmar Tillerson.
Un alt subiect abordat în întâlnirea dintre cei doi politicieni s-a referit la Coreea de Nord. "Rușii privesc diferit acest subiect. Rusia desfășoară activități economice în Coreea de Nord, însă, în ciuda acestui fapt, aș îndrăzni să afirm că politica oficială a Moscovei coincide cu a noastră, și anume: Peninsula Coreeană trebuie descurajată din a mai folosi arme nucleare".
"Între Putin și Trump a existat o chimie reală și instantă. Întâlnirea a fost extrem de constructivă", a mai adăugat oficialul american.
UPDATE 20.45: În timpul primei întâlniri, Trump și Putin au încercat să depășească episodul ingerințelor hackerilor ruși în alegerile prezidențiale de la Casa Albă și s-au concentrat pe stabilirea unui parteneriat viitor între cele două state.
UPDATE 20.40: Tillerson a mai adăugat că, în cadrul discuțiilor purtate de cei doi președinți, s-a ajuns și la acordul privind încetarea focului și a violențelor în Siria. Secretarul american de Stat le-a mai declarat reporterilor că încetarea focului a fost un "acord definit" și ar putea fi un precursor al cooperării viitoare în Siria. "Acesta este un indiciu clar că SUA și Rusia pot colabora în privința situației din Siria".
UPDATE 20.30: Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, prezent la întâlnirea dintre Putin și Trump, a declarat că cei doi au discutat și despre ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. Vladimir Putin a negat orice implicare a Moscovei în alegerile americane.
UPDATE 20.15: "Am purtat o discuție cuprinzătoare cu președintele SUA", a declarat Vladimir Puti. "Am discutat despre situația privind Ucraina, Siria, precum și alte subiecte care au legătură cu relațiile bilaterale dintre statele pe care le reprezentăm", a mai adăugat liderul de la Kremlin. "Totodată, am insistat asupra soluțiilor care vizează terorismul și securitatea cibernetică".
UPDATE 19.30: Întâlnirea dintrei cei doi lideri politici s-a încheiat. "Întrevederea a durat mai mult decât se preconizase", a declarat un purtător de cuvânt, prezent la eveniment. Inițial, se estimase că discuția dintre cei doi va dura 30 – 40 de minute, însă, dezbaterile s-au prelungiat în jurul a 130 de minute.
UPDATE 17.30: La rândul său, Vladimir Putin s-a arătat foarte încântat de întâlnirea cu omologul său american, menționând că au discutat de mai multe ori la telefon, însăm discuțiile serioase se pot purta doar față în față.
"Am vorbit la telefon de mai multe ori, însă nu este de ajuns. Dacă vrem să rezolvăm problemele care vizează relațiile bilatere trebuie să ne consultăm față în față. Sper că această întâlnire să aibă rezultate pozitive", a declarat Putin.
UPDATE 17.00: Cei mai puternici lideri ai lumii, Vladimir Putin și Donald Trump, s-au întâlnit la summitul G20. Șeful Administrației de la Casa Albă a declarat, înainte de diaologul cu omologul său rus, că discuțiile vor decurge "foarte bine". Totodată, președintele american a mai adăugat că este o onoare să îl cunoască, în sfârșit, pe liderul de la Kremlin.
Într-un scurt dialog cu jurnaliștii, Donald Trump a susținut că a dezbătut "diverse subiecte" cu Vladimir Putin.
UPDATE 14.00: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său american, Donald Trump, au dat mâna în momentul în care s-au întâlnit prima dată faţă în faţă, la summitul G20 de la Hamburg.
„Şi-au strâns mâinile şi au declarat că vor ţine întâlniri separate", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov într-o conferinţă de presă cu reporterii.
Întrebat dacă preşedintele rus este nerăbdător să discute cu omologul său american şi dacă va avea multe întrebări să îi pună, Putin a declarat că „da”.
Protestatari sosiţi la Hamburg au atacat paza hotelului unde sunt cazaţi preşedintele rus Vladimir Putin şi alţi lideri, a indicat vineri poliţia, citată de agenţia DPA, potrivit Agerpres. În Hotel Park Hyatt din Hamburg sunt găzduiţi, în afară de Putin, preşedintele sud-coreean Moon Jae şi premierul australian Malcolm Turnbull.
12.30: Președintele american Donald Trump a dat asigurări, vineri, că așteaptă „cu interes" prima reuniune pe care o va avea cu omologul său rus Vladimir Putin, potrivit EFE.
„Aștept cu interes toate reuniunile de astăzi cu liderii lumii, inclusiv reuniunea mea cu Vladimir Putin. Multe de discutat. Voi reprezenta bine țara noastră și voi lupta pentru interesele ei! Presa care difuzează știri false nu va reflecta niciodată în mod corect acțiunile mele, dar cui îi pasă!', a scris Donald Trump, pe Twitter.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un „om strălucit și plin de talent", dar cei doi lideri nu s-au întâlnit în mod direct până acum.
Liderul de la Kremlin a ajuns, în noaptea de joi spre vineri, pe aeroportul Helmut Schmidt din Hamburg, potrivit TASS.
Vineri, Vladimir Putin urmează să participe la două şedinţe oficiale ale G20 şi la o întâlnire informală, pentru a discuta despre chestiuni politice, precum terorismul mondial şi situaţia din Orientul Mijlociu. De asemenea, acesta va purta discuţii cu liderii grupului BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
Președintele SUA a ajuns în Germania joi seara, după ce în cursul zilei a participat la summitul „Inițiativa celor trei Mări”, de la Varșovia, susținând și un discurs în fața polonezilor, într-o piață din oraș. Joi seara, el s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel, cei doi lideri discutând despre teme comerciale şi climatice, potrivit publicației Die Welt.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului german, Angela Merkel şi Donald Trump au discutat despre acorduri comerciale şi climatice, dar și despre subiecte de politică externă, precum ameninţarea nord-coreeană, situaţia din Orientul Mijlociu şi conflictul din estul Ucrainei.
La întâlnire au fost prezenţi şi Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, precum şi secretarul de Stat american, Rex Tillerson.
Principalele discuții de la summitul G20
Din Grupul economiilor dezvoltate G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Mexic, Statele Unite, Rusia, Turcia şi Uniunea Europeană.
Astfel, pe agenda summitului se vor aborda teme precum disputele pe teme comerciale şi în legătură cu decizia Statelor Unite de retragere din Acordul climatic Paris, precum şi ameninţarea nord-coreeană.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat în mod repetat o serie de tratate comerciale internaţionale. La începerea mandatului, Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul de parteneriat transpacific (TPP), care prevedea intensificarea schimburilor comerciale cu numeroase ţări asiatice, inclusiv cu ţări membre G20. De la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă negocierile pe tema Acordului transatlantic de parteneriat şi investiţii (TTIP), între Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană, sunt în impas. În plus, liderul de la Casa Albă a propus de mai multe ori renegocierea Acordului comercial nord-american (NAFTA), semnat de Statele Unite cu Mexic şi Canada.
Înainte de a veni în Europa pentru a participa la summitul G20, Donald Trump a semnalat din nou nemulţumirea faţă de acorduri comerciale semnate de Statele Unite. „Statele Unite au făcut unele dintre cele mai proaste acorduri comerciale din istorie. De ce ar trebui să continuăm aceste acorduri cu ţări care nu se ajută?", a transmis Donald Trump prin Twitter. În acest context, disputele pe teme comerciale cu aliaţi ai Statelor Unite din Europa, America şi Asia probabil vor domina summitul Grupului economiilor dezvoltate (G20), programat în oraşul german Hamburg.
Un alt subiect de dispută cu liderii ţărilor G20 îl reprezintă decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul climatic Paris, care prevede standarde stricte pentru limitarea poluării. Practic, companiile americane vor avea o serie de avantaje prin flexibilitatea oferită de nerespectarea standardelor stricte în materie de poluare. Retragerea din Acordul climatic se înscrie în abordarea mai largă a lui Donald Trump de a proteja economia americană şi a stimula crearea de locuri de muncă.
I look forward to all meetings today with world leaders, including my meeting with Vladimir Putin. Much to discuss.#G20Summit #USA