Până acum câţiva ani sistemul solar avea nouă planete, însă din 2006 astronomii au hotărât că Pluto nu este planetă şi astfel am rămas doar cu opt. Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, a explicat pentru romanialibera.ro de ce s-a luat această decizie.
„A noua planetă, Pluto, nu a dispărut, ea este tot acolo se învârteşte în jurul soarelui, nu are nicio treabă. Încă nu a aflat că nu mai e planetă, este doar un obiect care se învârteşte în jurul soarelui. S-a întâmplat ceva în 2006. Atunci astronomii s-au întâlnit să discute noile descoperiri din Sistemul Solar şi se descoperiseră până atunci trei obiecte mai mari decât Pluto. În mod normal acestea trebuiau să fie planete. Şi s-au gândit atunci, în 2006, că peste 50 de ani o să avem 122 de planete, pentru că vom descoperi obiecte mai mari decât Pluto şi toate vor deveni planete.
Au votat câteva mii de astronomi la Adunarea Uniunii Astronomice Internationale, ca Pluto să nu mai fie planetă. S-a luat şi hotărârea ca Pluto să devină planetă pitică şi toate obiectele de acest gen se vor numi ‚plutoizi'”, spune Adrian Şonka.
Pluto sau Pluton a fost descoperit acum 81 de ani, de americanul Clyde Tombaugh, la 18 februarie 1930, are 3 sateliţi.