Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat manuscrisele lui Emil Cioran şi le-a donat Bibliotecii Academiei Române, a primit pentru gestul său diploma „Meritul academic”, care „se acordă numai preşedinţilor de stat”, după cum spune chiar fostul preşedinte al instituţiei, Eugen Simion.
George Brăiloiu, un controversat om de afaceri, recunoscut în ultimele zile drept „salvatorul lui Cioran”, a motivat ieri decizia de a dona obiectele Aca-de-miei Române: „Am considerat că Academia Română, care are menirea de a păstra şi cultiva limba şi literatura română, este instituţia care trebuie să aibă grijă de manuscrisele Cioran cumpărate de mine”. Pentru gestul său filantropic, George Brăiloiu a fost distins cu diploma „Meritul academic”, despre care Eugen Simion spune că se acordă „numai preşedinţilor de stat” şi este „cea mai înaltă distincţie pe care Academia o poate acorda”. (Aceeaşi distincţie au primit-o post-mortem poetul Adrian Păunescu, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, şi actorul Radu Beligan.) Potrivit reprezentanţilor instituţiei, Brăiloiu a fost distins nu pentru donaţia către Biblioteca Academiei. ci pentru „gestul excep-ţional” de a aduce în România manuscrisele româneşti ale lui Cioran.
„Brăiloiu devine din acest moment nemuritor în cultura română”
De altfel, mulţi dintre academicienii prezenţi în sală s-au întrecut în laude la adresa omului de afaceri. Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei, consideră că Brăiloiu „devine din acest moment nemuritor în cultura română”, iar Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române, a spus că este un „gest patriotic”.
„Cred că gestul domnului Brăiloiu este unul excepţional. Într-o lume românească unde veştile proaste vin grămadă peste noi, a fost o veste extraordinară care ne-a plăcut şi a plăcut tuturor celor interesaţi. Faptul că un om de afaceri şi-a cheltuit o bună parte din veniturile lui ca să aducă manuscrisele lui Cioran în ţară. Acest lucru este formidabil”, a spus şi Eugen Simion. Plin de patos, un bătrân din sală a anunţat că este dispus să comande un bust Brăiloiu pe care să-l aducă în curtea Aca-demiei. Cel în cauză a replicat că nu se aştepta la atâta publicitate şi că se simte „dominat de o mare bucurie, dar şi de sfială” şi „emoţionat” pentru faptul că vorbeşte de la aceeaşi tribună de la care au vorbit Titu Maiorescu şi Lucian Blaga. De altfel, singura pretenţie explicită a omului de afaceri a fost să primească o copie a obiectelor.
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a comentat pentru România Liberă gestul colegilor săi: „Nu ştiu pe ce criterii se acordă Meritul Academic, dar cred că a fost o decizie ad-hoc, binemeritată. Ştiu că Eugen Simion a negociat dur zilele astea pentru a prelua documentele Cioran. Toată admiraţia şi tot meritul pentru donator”.
„Donez fondul Cioran cui consider că merită”
În ce priveşte donarea, Brăiloiu spune că este doar „un gest simbolic, într-o perioadă în care este nevoie de simboluri”, adăugând că: „Sunt îndreptăţit să donez fondul Cioran cui consider că merită. Academia Română merită acest fond”. Spune că decizia a luat-o uşor, după ce a discutat cu Kelemen Hunor, ministrul Culturii, care l-a şi felicitat, şi cu conducerea Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). De altfel, Mireille Rădoi, directorul general al BCU, instituţie despre care se bănuia că va primi „lotul Cioran”, a declarat pentru România Liberă: „Nu sunt în măsură să-mi dau eu cu presupusul de ce a donat documentele Academiei Române. Probabil aşa a fost sfătuit. Important este că ele ajung la o instituţie de înaltă calitate culturală”.
„Nu sunt colecţionar şi nu particip la licitaţii. (…) Chiar dacă am descoperit că pot câştiga oportunitatea redobândirii unei părţi din Emil Cioran pentru noi toţi, nu mi-am închipuit niciodată că voi descoperi dificultatea sarcinii de a explica acest gest”, a mai spus George Brăiloiu. „Am slăbiciuni şi slăbiciunea mea a fost de a nu rata prilejuri care nu se mai întorc. Iar dacă faptul de a-mi satisface slăbiciunile personale are drept consecinţă câştigul general, cu atât mai bine”, a explicat omul de afa-ceri „rosturile” care l-au făcut să cumpere documentele.
„Nu avem limită de buget şi trebuie să cumpărăm”
Cumpărătorul spune că în momentul licitaţiei nu ştia de unde provin documentele: „Nu m-am consultat cu nimeni. A fost o decizie spontană. Principalul pericol era lipsa de timp”, spune, referindu-se la cercetarea casei de licitaţie, la verificarea băncii etc. În timpul licitaţiei le-a spus colegilor săi: „nu avem limită de buget şi trebuie să cumpărăm”. „Am aflat că toată lumea e mulţumită, şi casa de licitaţie, şi familia Cioran, şi noi”, a mai spus Brăiloiu. Suma finală a ajuns la valoarea de 506 mii de euro, respectiv 406 de mii fondul propriu-zis şi 100 de mii taxele casei de licitaţie.
De unde provin documentele Cioran
În ziua organizării licitaţiei de la Paris, regizorul Sorin Ilieşiu (foto), care a realizat alături de Gabriel Liiceanu filmul „Apocalipsa după Cioran”, acuza o fraudă, cerând Ministerului de Externe să oprească licitarea lotului Cioran. „Am avut toate acele obiecte în mână şi am rămas consternat când le-am văzut la licitaţie”, a declarat Ilieşiu pentru România Liberă. „Aurel Cioran a spus că, potrivit dorinţei lui Emil, le va dona Bibliotecii Astra din Sibiu. La discuţie mai era un martor, Gabriel Liiceanu. Şi ştiu că Aurel îl idolatriza pe fratele său, n-ar fi făcut altfel. Dacă nu le-a donat, probabil că nu a mai avut timp, dar aceste documente trebuia să fie în România gratuit”, mai precizează regizorul. După moartea lui Aurel Cioran, documentele ar fi rămas la soţia lui, Eleonora, care nu avea dreptul să le înstrăineze. El mai spune că e aproape sigur, „99% că nu sunt acte de proprietate pe aceste obiecte” şi că licitaţia a fost ilegală: „Sigur a fost ilegală moral şi, poate, şi juridic”. „Mai ştiu de la MAE că ambasadorul României la Paris s-a interesat la casa de licitaţie şi i s-a spus că acţiunea este legală.”
La rândul său, George Brăiloiu a declarat că nu ştie de unde vin documentele licitate şi că verificarea lor e treaba organizatorilor licitaţiei. Eugen Simion spune că absolut toate aspectele sunt şi vor fi verificate de juriştii Academiei şi de avocaţii omului de afaceri Brăiloiu.
„Ştiu că Eugen Simion a negociat dur zilele astea pentru a prelua documentele Cioran.” CONSTANTIN BĂLĂCEANU-STOLNICI