5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Limbile străine, avantaj la angajare

Limbile străine, avantaj la angajare

Cunoaşterea unei limbi străine creşte şansele unui candidat la angajare, în contextul în care multe dintre companiile din România au parteneri sau clienţi străini. În plus, nu trebuie ignorat faptul că pentru a putea studia în străinătate sau a citi cărţi de specialitate netraduse în română, este vital să stăpâniţi o limbă de circulaţie internaţională.

Cel puţin o limbă străină este absolut necesară pentru angajare, cu atât mai mult cu cât ne dorim să evoluăm ierarhic şi vrem să nu ne limităm doar la poziţiile de începători. Marius Bălăşoiu, trainer în cadrul echipei For People, explică faptul că afacerile oricărei firme, românească sau nu, presupun contactul cu o serie de parteneri din alte ţări ale lumii. „Ca să putem avea pretenţia unei evoluţii în carieră, este vital să stăpânim o limbă străină, de preferat, una de circulaţie internaţională”, sus¬ţine Bălăşoiu.

În plus, trebuie să ţinem cont că educaţia care poate fi definitorie unei cariere a început să se facă şi în alte limbi decât româna. Bune exemple sunt programele de MBA sau cărţile de specialitate netraduse în română. „Nu cred că există un manager de succes care să nu fi citit măcar în diagonală o carte de management scrisă în altă limbă. Mai mult, şcolile de management s-au dezvoltat în ţări în care limba de circulaţie este alta. Dacă s-ar fi dezvoltat în România, s-ar fi numit gospodărie sau gestionare şi nu management”, completează Bălăşoiu.

Germana, la mare căutare

Limba engleză este pe departe cea care nu trebuie să lipsească din CV. De preferat, ar fi ca ea să fie însoţită de cel puţin alta, deoarece astfel poate un candidat să se diferenţieze de altul la un interviu. „Pe lângă engleză, apar şi alte limbi străine care ţin fie de domeniu, fie de prezenţa preponderentă a unor investitori în diferite zone ale ţării. Astfel, în zona Banatului, este mult mai utilă limba italiană. Limba germană este una foarte căutată, datorită prezenţei unui număr important de investitori din Germania. Din păcate, limba franceză a pierdut mult din importanţă”, precizează Marius Bălăşoiu.

Diplomele care atestă cunoaşterea unor limbi străine nu sunt extrem de relevante pentru un angajator, deoarece el preferă să-l supună la un test pe candidat. „Este mult mai important ca persoana care solicită angajarea să poată demonstra nivelul de cunoştinţe al limbii străine respective, chiar în timpul interviului de angajare. Din nefericire, am întâlnit persoane care prezentau diplome de absolvire a unor cursuri de limbi străine şi care nu puteau lega nici măcar două cuvinte în limba pe care se presupunea că o stăpânesc”, spune Bălăşoiu, care consideră că teste precum TOEFL sau Cambridge sunt relevante.

Trei variante de studiu

Stabilită importanţa cunoaşterii unei limbi străine, rămâne de subliniat cum putem reuşi să o învăţăm. Site-ul YourDictionary.com recomandă trei căi pentru a putea stăpâni o nouă limbă străină. Prima dintre ele este folosirea metodei tradiţionale de învăţare, precum înscrierea la şcoli de profil (facultăţi de limbi străine, institute de limbi străine, colegii private), unde alături de mai mulţi oameni puteţi participa la cursuri care în scurt timp vă pot consolida baza unei limbi străine.

Cea de-a doua variantă de studie¬re se bazează pe folosirea Internetului. Cu ajutorul lui, puteţi intra în contact cu străini şi să vă puneţi în aplicare cunoştinţele. În plus, puteţi descoperi site-uri sau apli¬caţii interactive care vă pot introduce în tainele unei limbi străine. Folosirea acestor resurse nu implică costuri ridicate şi vă permite să vă stabiliţi propriul program.

Ultima variantă propusă de YourDictionary.com este încercarea de a locui chiar şi pentru o scurtă perioadă printre vorbitorii nativi ai limbii pe care v-aţi propus să o studiaţi. Dacă nu vă permiteţi să călătoriţi, puteţi apela la comunităţile din ţară pentru a participa la evenimentele lor sau chiar să vă faceţi prieteni printre ei. „Un vorbitor nativ de engleză mi-a spus la un moment dat că în momentul în care pot spune că stăpânesc o limbă străină este cel în care ajung să gândesc şi să visez în acea limbă. Altfel, voi fi tot timpul un traducător din română în limba respectivă”, mărturiseşte Marius Bălăşoiu.

Sfaturi pentru învăţarea limbilor străine

1.Stabiliţi-vă un program. Cercetările arată că o persoană învaţă o limbă străină mai eficient, atunci când o face frecvent şi pentru perioade scurte de timp, decât rar, dar pentru perioade lungi. Încercaţi să învăţaţi în fiecare zi, stabilindu-vă un program realist şi pe care îl puteţi respecta.

2.Practicaţi limba activ. Ori de câte ori este posibil, vorbiţi limba cu voce tare. Citiţi pasaje din texte cu voce tare, exersaţi-vă pronunţia sau accentele.

3.Studiaţi în grup. Dacă cunoaşteţi persoane care au acelaşi obiectiv ca dumneavoastră, încercaţi să vă întâlniţi în mod regulat pentru a aplica cele învăţate prin comunicare. Stabiliţi o temă de discuţie şi dezbateţi-o.

4.Citiţi un dicţionar. Vocabularul este cel mai important element de comunicare. Mai multe cuvinte cunoscute vă pot oferi ocazia să purtaţi o discuţie mai uşor. Cel mai bun mod de a învăţa cuvinte noi este să vă rezervaţi timp pentru a descoperi noi cuvinte din dicţionar, obţinând informaţii despre ce înseamnă, care sunt formele de plural, ce gen au etc.

5.Expuneţi-vă în contexte unde se vorbeşte limba străină. Dacă obiectivul final este de a avea fluenţă când veţi comunica, este important să ştiţi că veţi reuşi acest lucru mai repede dacă intraţi în contact cu vorbitori nativi. De asemenea, puteţi urmări canale de televiziune sau să le ascultaţi pe cele radio în limba pe care doriţi să o învăţaţi.

Sursa: www.vistawide.com

LINK-URI UTILE

Institutul Cervantes – www.bucarest.cervantes.es

British Council – www.britishcouncil.org/ro/romania.htm

Institutul Goethe – www.goethe.de/ins/ro/buk/roindex.htm

Institutul Francez – www.institut-francais.ro

Institutul Italian de Cultură – www.iicbucarest.esteri.it/IIC_Bucarest

Centrul de Limbă Portugheză – www.clpic.unibuc.ro

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine – www.limbi-straine.ro

Centrul de limbi străine Ariel – www.centrulariel.ro

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

O șoferiță a provocat un accident cu 13 mașini pe șoseaua Mihai Bravu din Capitală

Accident în lanţ în Capitală. O şoferiţă, căreia i s-ar fi făcut rău la volan, a pierdut controlul maşinii şi a lovit nu mai...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă