Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi a anunţat astăzi că va recurge la proteste în cazul în care problema comunităţilor tradiţionale de rromi vor continua să fie ignorată de guvern.
„Mâine este ultima zi de linişte a României pe baza acestui subiect. Mâine i-am invitat elegant la discuţii pe reprezentanţii guvernului, dar dacă această soluţie nu funcţionează vom fi nevoiţi să recurgem la proteste, acţiuni, până când vor înţelege că problema este foarte gravă”, a declarat vicepreşedintele organizaţiei, Delia Grigore.
Şi preşedintele organizaţiei, Florin Motoi a declarat că protestele democratice sunt o cale de a atrage atenţia asupra oamenilor din comunităţile tradiţionale de rromi şi problemele lor. ” Şi dacă nu ne iau în serios cei de la conducere, să-i aducem noi pe străzi, la cerşit, pe rromi din aceste comunităţi. Să se sature de ei„, a spus Motoi.
Rromi tradiţionali, ignoraţi şi excluşi de statul român
Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi reprezintă aproximativ 200 de comunităţi tradiţionale distribuite în mai multe regiuni ale României, a căror majoritate vorbeşte limba rromani şi păstrează valorile şi normele culturii rrome.
Florin Motoi spune că aceştia au fost ignoraţi până acum de statul român şi de ONG-uri, iar problemele negative care au fost mediatizate până acum sunt consecinţa acestei ignorări. „Căsătoriile timpurii, de la 9-11 ani sunt „devianţe” provocate de sărăcie, lipsa de educaţie, analfabetism, iar nimeni nu se întreabă de ce se întâmplă asta. Politicienii merg în aceste comunităţi, iau informaţii şi apoi pleacă şi nu oferă nici un ajutor”, spune el.
Datorită acestei situaţii rromi tradiţionali nu au alte opţiuni decât plecarea în străinătate şi cerşătoria. Preşedintele organizaţiei spune că dacă nu se va acorda importanţă acestei probleme, sărăcia se va accentua şi numărul celor care pleacă în străinătate va creşte. „Se va accentua şi aşa zisă ruşine pe care o fac rromi care pleacă în străinătate dacă lucrurile nu vor lua altă întorsătură”, a mai declarat Motoi.
Membrii comunităţilor tradiţionale de rromi sunt în urma cu 40-50 de ani din punct de vedere socio-economic faţă de români, spune Mihai Neacşu, secretarul general al organizaţiei.” Li se reproşează că nu respectă normele sociale general valabile, dar de fapt ei nu ştiu cum să se comporte pentru că nu au avut acces la educaţie deoarece statul român nu îi implică în proiectele sale”, adaugă Neacşu.
Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi spun că dacă situaţia acestor oameni nu va fi rezolvată consecinţele vor fi foarte grave. ” Peste 10 ani vor exista sute de mii de oameni analfabeţi care vor apăsa pe bugetul de stat, sute de oamenii care vor cerşi în capitalele europene, iar infracţionalitatea va creşte la fel cum se întâmplă în toate comunităţile marginalizate”, afirmă Neacşu.
Rromi – unelte electorale
„Problemele din comunităţile tradiţionale de rromi sunt diferite pentru că ei au fost ignoraţi de către stat, ei sunt folosiţi ca mase de manevră electorală din patru în patru ani. Politicienii le cumpără voturile cu 20 de lei şi îi lasă în aceeaşi situaţie”, spune Florin Motoi.
Secretarul organizaţiei a declarat că a încercat să discute cu reprezentanţii statului pentru a implementa o serie de măsuri necesare pentru integrarea rromilor, dar au primit un răspuns negativ din partea acestora. ” Au venit nişte funcţionari la noi şi ne-au spus că nu îi interesează punctul de vedere al ONG-urilor şi statul îşi asumă singur nişte măsuri”, spune Neacşu.
Una dintre cele mai importante măsuri care trebuie aplicate pentru a schimba situaţia rromilor este accesul la educaţie cred membrii organizaţiei. De asemenea, „recunoaşterea demnităţii umane a rromilor, a identităţii lor culturale, statutul corect de cetăţean şi egalitatea şanselor ar conduce la o reală integrare a acestor oameni”, spune Delia Grigore.