8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSportTraian Băsescu cere reevaluarea banilor pentru biserici

Traian Băsescu cere reevaluarea banilor pentru biserici

Preşedintele Traian Băsescu solicită reexaminarea Legii privind parteneriatul stat-biserică, pentru care cere stabilirea de proceduri clare de finanţare „pentru a nu crea impresia unei politizări”. De asemenea, preşedintele invocă pericolul tratamentului diferenţiat în acordarea de finanţare publică între culte şi celelalte ONG-uri, informează NewsIn.

Astfel, preşedintele notează că, în prezent, prestarea de servicii de asistenţă socială de către entităţi non-guvernamentale în parteneriat cu autorităţile publice este reglementată prin Legea 34/1998, unde se arată că nivelul subvenţiilor acordate, nu poate depăşi costul mediu lunar de întreţinere pe persoană asistată din unităţile de asistenţă socială de stat cu profil similar.

„Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfăşoară activităţi de asistenţă socială beneficiază de o subvenţie de până la 80% din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferenţiat în acordarea de finanţare publică între culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte şi celelalte organizaţii neguvernamentale care prestează activităţi caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de altă parte”, se arată în motivarea cererii de reexaminare.

Mai mult, articolul 15 al Legii stabileşte că procedura de finanţare prevăzută în lege să deroge de la prevederile Legii 350/2004 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Băsescu solicită în cererea de reexaminare proceduri mai transparente privind finanţarea proiectelor stabilite în actul trimis la promulgare.

„Considerăm că este oportun ca procedura de finanţare derogatoare de la regimul general stabilit prin Legea nr. 350/2005 să fie în mod transparent, expres şi clar stabilită prin prezenta lege şi nu reglementată ulterior printr-o hotărâre a Guvernului, act normativ de forţă juridică inferioară legii. De altfel, stabilirea unor proceduri clare de finanţare în această lege ar fi benefică şi pentru a nu crea impresia unei politizări a modului de acordare a finanţărilor pentru culte la nivelul autorităţilor locale”, se arată în cerere.

Subiectul Legii parteneriatului public-privat a fost abordat în cadrul întrunirii avute de preşedintele Băsescu, pe 13 martie, cu liderii PDL. „Preşedintele ne-a cerut detalii despre legea privind parteneriatul stat-biserică, pe care am aprobat-o în Camera Deputaţilor. A vrut să ştie care sunt principalele prevederi, care sunt argumentele care vin în susţinerea ei şi cum sunt urmăriţi banii care se vor da de la stat pentru biserică pentru susţinerea programelor sociale. Domnia sa a spus că vrea să analizeze dacă nu cumva această lege permite o portiţă pentru populism şi a vrut să ştie de la noi argumentele. Va analiza din punct de vedere al oportunităţii şi al legalităţii şi ne va transmite punctul de vedere”, a declarat, pentru NewsIn, cu acea ocazie, preşedinta organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu.

IPP şi alte asociaţii şi fundaţii au transmis Preşedinţiei o scrisoare deschisă în care i se solicita lui Traian Băsescu să nu promulge Legea parteneriatului stat – biserică, Parlamentul fiind criticat că a votat pentru monopolul bisericii asupra serviciilor sociale finanţate de la stat. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 8 martie, proiectul de lege privind stabilirea parteneriatului dintre stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale. Actul normativ, iniţiat de 90 parlamentari PDL, a fost adoptat cu 254 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi cinci abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
Printre cei care şi-au exprimat susţinerea pentru actul normativ s-a numărat Fundaţia Creştin-Democrată, condusă de Teodor Baconschi, care a salutat votarea de către Parlament a proiectului de Lege privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, ca proiect care traduce în fapt două principii fundamentale ale construcţiei europene: solidaritatea şi subsidiaritatea.

Cele mai citite

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...

Horoscop 23 ianuarie 2025. Nevoie de introspecție, adaptabilitate și echilibru emoțional

Horoscop 23 ianuarie 2025. Ziua aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Fiecare zodie are un mesaj personalizat, dar toate...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă