Venirea primăverii şi a timpului propice este un semnal pentru începerea lucrărilor de amenajare şi construcţii. Ne referim nu numai la zugrăveli, placări ceramice sau amenajarea bucătăriei, a băii şi a grădinii, ci şi la lucrări de construcţii mai laborioase, care necesită resurse financiare mai mari.
Între acestea se pot enumera cele de hidroizolaţie (deosebit de importante pentru sănătatea locatarilor, mai ales că şi anul trecut am avut inundaţii), renovarea clădirilor şi termoizolarea lor (am văzut avantajele acestor soluţii în ceea ce priveşte reducerea consumurilor de combustibili şi, în consecinţă, a facturilor de întreţinere), refacerea faţadelor, consolidarea locuinţelor cu structurile de rezistenţă afectate – mai ales că am văzut ce se poate întâmpla în cazul unui seism mare (vezi Japonia), iar mulţi îşi mai aduc aminte de 4 martie.
Desigur, aşa cum am mai spus, aceste lucrări implică sume de bani mai mari, pe care nu toţi doritorii le au la dispoziţie, precum şi execuţii realizate de specialişti. În prezent, statul acordă pentru aceştia, atât la reabilitarea termică, cât şi la refacerea faţadei sau consolidări, credite garantate de stat şi fără dobândă. Aceasta este vestea bună. Vestea proastă este că, de foarte multe ori, aceste împrumuturi sunt mai degrabă păguboase, soluţia mai bună fiind, în opinia noastră, ca, în măsura posibilităţilor, asociaţiile sau proprietarii să îşi rezolve problemele fără a apela la „ajutorul” statului. Şi totuşi, dacă nu întrevăd altă soluţie, să studieze bine legea, astfel încât să beneficieze de toate facilităţile. De exemplu, prin OUG 69, populaţia poate controla calitatea lucrărilor. Administratorul poate angaja chiar şi un diriginte de şantier propriu, în condiţiile în care, în cazul reabilitării termice realizate de autorităţi, calitatea lucrărilor de multe ori a lăsat de dorit. Într-unul din numerele anterioare am dat exemplul, susţinut de către un reputat specialist în materie de construcţii, privitor la lucrările de termoizolare de slabă calitate efectuate la un bloc (materiale ieftine şi proaste, montaj care nu respectă reglementările, lucrări mai mult de cosmetizare etc.). Iar exemplele sunt multiple.
Puteţi obţine răspunsuri experte la întrebările şi problemele dvs.: ion.diamandi@romanialibera.ro
Ion diamandi, editor coordonator