14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialWikileaks: Miza organismelor modificate genetic

Wikileaks: Miza organismelor modificate genetic

Dacă soia modificată genetic produsă în România nu ar mai reprezenta un business important pentru marii producători americani din domeniu, alte culturi, ca porumbul sau sfecla de zahăr, ar putea avea o miză mult mai mare, potrivit directorului executiv al Asociaţiei AgroBiotechRom, Nicolae Hristea. Pentru acestea ar exista potenţial de dezvoltare şi o piaţă de desfacere pentru companiile americane, spune Hristea, fost director în Ministerul Agriculturii. Acest lucru ar putea justifica demersurile americane de a folosi România drept cap de pod pentru cultivarea de OMG în Europa, după cum reiese dintr-o serie de telegrame WikiLeaks pe această temă, publicate de Adevărul.

La nivelul UE, Germania, Franţa, Ungaria, Polonia, Grecia şi Italia au interzis deja cultivarea de organisme modificate genetic, iar Bulgaria a impus condiţii atât de stricte încât nici în ţara vecină nu se va mai cultiva porumbul Monsanto 810.

În schimb, Guvernul român a depus recent la UE o poziţie care susţine OMG şi în care arată că nimeni din ţară nu a avut de suferit în perioada în care se cultiva soia modificată genetic.

„Noi, europenii, interzicem o tehnologie nouă. Fermierul român, care putea să producă pentru Europa, acum trebuie să importe”, în condiţiile în care preţul alimentelor creşte, spune directorul AgroBiotechRom, asociaţie care are printre fondatori principalii producători la nivel mondial, Monsanto şi Pioneer.

Reţeaua Monsanto din România

Influenta companie americană Monsanto a încercat, în repetate rânduri, să se folosească de oamenii de afaceri Culiţă Tărâţă şi Ioan Niculae, dar şi să penetreze cercul unor oficiali, pentru a le susţine interesele atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles.

Reprezentanţii filialei Monsanto, cu sediul în Ilfov, au organizat vara trecută o vizită la Bruxelles, prin care încercau să arate că încă un stat membru al UE, România, susţine cultivarea OMG-urilor. Surse din Ministerul Agriculturii susţin că Monsanto a beneficiat atunci de sprijinul lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în minister, dar şi al lui Lucian Buzdugan, pe atunci membru al comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii. Atât Rădulescu, cât şi Buzdugan sunt, potrivit informaţiilor noastre, apropiaţi de Culiţă Tărâţă (patronul companiei care administrează Insula Mare a Brăilei).

Vizita neoficială la Bruxelles avea ca scop şi înmânarea unei scrisori preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care marii latifundiari arătau că vor să cultive soia modificată genetic.

Un alt nume apropiat de Monsanto este chiar cel al actualului ministru al agriculturii, Valeriu Tabără. Demnitarul a susţinut de-a lungul timpului necesitatea introducerii şi la noi pe scară largă a culturilor modificate genetic: soia, porumb sau cartofi.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă