18.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSportAtletismMormรขntul lui Mircea Vulcฤƒnescu, identificat la Rรขpa Robilor

Mormรขntul lui Mircea Vulcฤƒnescu, identificat la Rรขpa Robilor

RฤƒmฤƒลŸiลฃele filosofului ar urma sฤƒ fie identificate cu ajutorul unei plฤƒcuลฃe metalice numerotate pe care foลŸtii gardieni au agฤƒลฃat-o de gâtul sฤƒu.

Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România au identificat zona în care se aflฤƒ mormântul marelui filosof Mircea Vulcฤƒnescu. Este vorba de o parcelฤƒ situatฤƒ în zona numitฤƒ Râpa Robilor, din apropierea Penitenciarului Aiud. Arheologii Gheorghe Petrov ลŸi Paul Scrobotฤƒ, voluntari în cadrul Centrului, care funcลฃioneazฤƒ sub forma unui ONG condus de istoricul Marius Oprea, au desfฤƒลŸurat o cercetare pe teren, împreunฤƒ cu foลŸti gardieni ai Penitenciarului Aiud. AceลŸtia le-au arฤƒtat parcela aparte din Râpa Robilor unde erau înmormântaลฃi deลฃinuลฃii politici, precum ลŸi zona din aceastฤƒ parcelฤƒ unde se aflฤƒ, potrivit mฤƒrturiilor, mormântul lui Mircea Vulcฤƒnescu. „FoลŸtii gardieni ai Penitenciarului ne-au relatat modul în care erau fฤƒcute înmormântฤƒrile. Dupฤƒ ce murea un deลฃinut politic, deลฃinuลฃii de drept comun erau trimiลŸi sฤƒ sape o groapฤƒ situatฤƒ în parcela cu pricina. Îngroparea avea loc noaptea, pentru a nu provoca tulburarea localnicilor din Aiud. Gropile nu erau identificate cu cruci, ลฃฤƒruลŸi, pietre sau alte semne distinctive. Însฤƒ gardienii agฤƒลฃau de gâtul celor decedaลฃi o plฤƒcuลฃฤƒ metalicฤƒ, pe care era inscripลฃionat un numฤƒr. Acest numฤƒr este, de fapt, numฤƒrul dosarului deลฃinutului politic. Toate aceste dosare se aflฤƒ în arhiva de la Jilava”, spune Gheorghe Petrov. În total, potrivit registrului de decese ลฃinut la Primฤƒria Aiud, în Penitenciarul din localitate, în perioada 1948- 1964, au murit în închisoare 437 de deลฃinuลฃi politici. În realitate, însฤƒ, afirmฤƒ Gheorghe Petrov, numฤƒrul celor uciลŸi este de aproximativ 700 de persoane.

Se cautฤƒ bani pentru sฤƒpฤƒturile arheologice

Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România doresc sฤƒ deschidฤƒ un ลŸantier arheologic de cercetare la Râpa Robilor. Sฤƒpฤƒturile ar urma sฤƒ înceapฤƒ în luna mai. Însฤƒ, pentru a identifica rฤƒmฤƒลŸiลฃele foลŸtilor deลฃinuลฃi politici, arheologii au nevoie de o sumฤƒ de circa 1.500 de euro. „Chiar dacฤƒ pare o sumฤƒ micฤƒ, în prezent nu o avem. Cฤƒutฤƒm resursele financiare necesare pentru a începe treaba”, a spus Gheorghe Petrov. Cercetฤƒrile arheologilor vor fi îngreunate de o situaลฃie ciudatฤƒ. O parte din Râpa Robilor a fost distrusฤƒ cu excavatorul pentru a amenaja o mฤƒnฤƒstire de maici, ctitoritฤƒ de actorul Dan Puric, cu binecuvântarea actualului mitropolit ortodox al Clujului, Albei, CriลŸanei ลŸi MaramureลŸului, IPS Andrei Andreicuลฃ. Duhovnicul mฤƒnฤƒstirii, pฤƒrintele Augustin, a fฤƒcut un osuar cu rฤƒmฤƒลŸiลฃele omeneลŸti pe care le-a gฤƒsit în pฤƒmântul exacavat. Însฤƒ în acel osuar au fost aduse ลŸi rฤƒmฤƒลŸiลฃe din alte cimitire. AลŸa cฤƒ este puลฃin probabil cฤƒ vor mai fi identificaลฃi cei care au fost îngropaลฃi în porลฃiunea excavatฤƒ. Potrivit localnicilor, excavarea a avut loc fฤƒrฤƒ nici un fel de autorizaลฃie.

Arheologul Gheorghe Petrov a spus cฤƒ a mai avut loc o încercare de cฤƒutare a lui Mircea Vulcฤƒnescu. Fiica acestuia a sฤƒpat într-un loc indicat de un fost gardian, însฤƒ acolo a gฤƒsit un schelet care aparลฃinea unei tinere de circa 25 de ani. Apoi, dupฤƒ aceastฤƒ unicฤƒ tetantivฤƒ, cercetฤƒrile au fost abandonate.

Om politic

Mircea Vulcฤƒnescu, în paralel cu cariera universitarฤƒ, a fost ลŸi om politic. În pe-rioada 1935 – 1937, a ocupat funcลฃia de director general al Vฤƒmilor. Vulcฤƒnescu a fost, însฤƒ, demis dupฤƒ ce a descoperit contrabanda cu bฤƒuturi alcoolile pe care o fฤƒcea un fost ministru. A lucrat ca director ลŸi subsecretar de stat în Ministerul Apฤƒrฤƒrii Naลฃionale ลŸi în cel al Finanลฃelor, inclusiv în timpul guvernului condus de mareลŸalul Ion Antonescu. Pentru activitatea sa politicฤƒ, a fost condamnat de autoritฤƒลฃile comuniste la opt ani de temniลฃฤƒ grea. S-a stins din viaลฃฤƒ la 48 de ani, în 1952, la Aiud, ca urmare a tratamentelor inumane la care a fost supus.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ