8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportSulfina Barbu: Puterea din România este în mână bărbaţilor

Sulfina Barbu: Puterea din România este în mână bărbaţilor

Sulfina Barbu a declarat astazi in cadul unui dezbateri pe tema propunerii legislative privind introducerea cotei obligatorii de reprezentare politică a femeilor în Parlamentul României ca puterea politica în ziua de azi este a bărbatului.

„Deşi implicarea sau neimplicarea în politică a femeilor are anumite implicaţii, rezultatele sunt aceleaşi. Nu am venit cu această propunere pentru că cred că femeile sunt discriminate, dar cred că o femeie trebuie încurajată să urmeze o carieră politică. Propun să fie promovate mai multe femei şi ele sa dea testul în faţă alegatorilor alături de bărbati”, a spus Sulfina Barbu. 

Ea a mai afirmat ca este convinsă că partidele politice se vor îndreptă spre resursa umană a femeilor dacă va trece această propunere. Daca nu vor exista suficiente femei in partid, Barbu spune ca ele vor fi recrutate din societate civilă, mediul de afaceri. „Eu cred că este o lege care obliga partidelor să acorde mai multă atenţie domeniilor specifice femeilor: familie, sănătate, protecţia socială şi protecţia mediului. A fost foarte greu să dezbat legea pentru indemnizaţia copilului cu majoritatea parlamentariilor fiind bărbati, ei  nu stiau care sunt problemele in acest caz şi cred că expertiza femeilor ar ajuta in astfel de situatii”, a declarat Barbu.

Cătălin Avramescu de la  Administraţia Prezidenţială a spus ca aprobarea sau nu a proiectului are o miza foarte mare, si anume democratia.

„Miza este foarte mare- miza democraţiei în România, democraţie care nu este echitabilă. Întrebarea este ce înseamnă o reprezentare echitabilă? Nu cred că o reprezentare echitabila este una proporţională. Există ocupaţii care nu atrag femei sau altele nu atrag bărbaţii”, a spus Avramescu.

El a propus două căi pentru rezolvarea situaţiei şi anume:”calea cifrica:60-40 sau 50-50” de care nu se declară încântat pentru că s-ar putea ajunge în situaţia în care acolo unde nu există reprezentativitate partidele vor fi amendate, dar ele vor accepta amendă pentru a nu-şi pune în pericol un eventual succes electoral. Cea de-a două cale propusă de Avramescu este ” o viaţă politică civilizată”. El spune că trebuie să se adopte o lege care să se ridice nivelul democraţiilor consolidate.

Propunerea legislativă pentru femei

Parlamentarul Sulfina Barbu a initiat un proiect de lege privind introducerea cotei obligatorii de reprezentare politică a femeilor în Parlamentul României. Potrivit deputatei, propunerea legislativă este necesară pentru că deşi cadrul legislativ din România instituie egalitatea între bărbaţi şi femei, realitatea demonstrează că, în ceea ce priveşte reprezentarea politică, aceasta rămane încă scăzută, cu mult sub media europeană.

Prin Constituţie, statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea funcţiilor şi demnităţilor publice. Cu toate acestea, realitatea arată că în România, femeile continuă sa fie subreprezentate în plan politic. La nivel parlamentar, procentul reprezentării femeilor în mandatul 2008 – 2012 a scăzut la 9,76 % faţă de 10% în mandatul 2004 – 2008, în timp ce media europeană a parlamentelor naţionale este 24%.La nivel mondial, femeile din România sunt subreprezentate politic, România ocupând locul 126 din 134 posibile, conform clasamentului World Economic Forum, 2006-2009.

De asemenea, proiectul legislativ susţine că în România, au trecut deja 20 de ani de exerciţiu democratic în plan politic, iar reprezentarea femeilor în funcţii de decizie politică tinde să scadă, în loc să se consolideze. Această propunere legislativă urmăreşte realizarea trecerii de la „egalitatea de şanse” la „egalitatea rezultatelor”, în reprezentarea echitabilă a femeilor în Parlamentul Romaniei.

Principalele modificări aduse prin propunerea legislativă iniţiată de Sulfina Barbu sunt :

1. Introducerea obligativităţii pentru partidele politice de a propune, în alegerile legislative, un procent de minim 40% femei.
2. Obligativitatea ca procentul de 40% femei să se regăsească în colegiile uninominale în care, pentru fiecare partid, rezultatele ultimelor trei scrutinuri electorale demonstrează că există cel putin 75% şanse ca mandatul de parlamentar să revină partidului respective
3. Introducerea sancţiunii ca, în cazul în care primele două condiţii nu sunt îndeplinite, respectivul partid să piardă subvenţia anuală de la bugetul de stat.

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării de a urmări îndeplinirea condiţiilor şi de a elabora un aviz pe care să îl înainteze Biroului Electoral Central.

Cu ocazia înaintări acestui proiect, deputatul PDL organizează o „Masa rotundă Cu bărbaţii despre cota pentru femei”.

 

Cele mai citite

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...
Ultima oră
Pe aceeași temă