Centralele eoliene sau prelucrarea porumbului sunt metode ecologice recunoscute de obţinere a energiei. Totuşi, există voci care demonstrează contrariul. Revista americană Newsweek analizează cât de sigură este energia obţinută în Statele Unite din vânt, porumb, cărbune ori petrol.
1. Energia atomică
Lumea încă îşi ţine respiraţia după tragedia de la Fukushima, Japonia, mai ales că radiaţiile continuă să se împrăştie, atingând niveluri periculoase pentru oameni. Norul radioactiv face milioane de oameni să intre în panică.
Criza japoneză i-a făcut pe americani să-şi reexamineze politica de securitate, scrie revista Newsweek. Până de curând, democraţii şi republicanii nu au fost interesaţi să discute despre energia nucleară sigură. Acum, lobbiştii se dau peste cap să apere economia, în timp ce oamenii de ştiinţă se bat cu birocraţii, susţinând că centralele atomice din Statele Unite au neapărată nevoie de reparaţii. Era energiei nucleare, îndelung privilegiată, poate fi pe cale să apună, notează Newsweek.
2. Petrolul
A trecut aproape un an de la ultimul dezastru major din industria petrolului. Explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, care aparţine companiei British Petroleum, de pe 22 aprilie 2010, a omorât 11 muncitori şi a rănit alţi 115. Catastrofa ecologică este şi mai mare: 5 milioane de barili de petrol s-au scurs în apele Golfului Mexic, în primele 86 de zile de la producerea accidentului. Nici până acum, americanii nu au reuşit să extragă întreaga cantitate de petrol din apă. Explozia Deepwater Horizon este considerată cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite. Totuşi, în martie, guvernul a aprobat o a doua platformă de foraj în zonă.
3. Cărbunele
Chiar înainte de tragedia de la platforma petrolieră, americanii au fost martorii unui alt dezastru: 29 de mineri au murit pe 5 aprilie 2010, după ce mina de cărbune de la Raleigh County, West Virginia, s-a prăbuşit peste muncitori.
Ecologiştii vorbesc despre poluarea mediului, din cauza exploatării minelor, iar televiziunile de ştiri atrag atenţia asupra pericolului permanent la care sunt expuşi muncitorii. În toamna anului trecut, 700 localnici au dat în judecată compania extractoare, Massey Energy, pentru că au găsit metale toxice în apa potabilă.
4. Vântul
Deşi centralele eoliene furnizează energie verde, regenerabilă, există multe voci care se opun acestui tip de energie. Un nou studiu arată că balenele cu cioc sunt deseori derutate din cauza centralelor amplasate pe malul mării şi asta le face să eşueze pe plajă, potrivit revistei americane Newsweek. Şi păsările mor din cauza energiei obţinute ecologic: turbinele din Diablo Mountains, California ciopârţesc, anual, câteva mii de zburătoare, printre care şi vulturi aurii şi şoimi cu coada roşie. Criticii centralelor eoliene susţin şi că nivelul emisiilor de carbon nu a scăzut în ţările unde se produce majoritar energie pe baza captării forţei vântului.
5. Porumbul
Biocombustibilul a început să fie popular în rândul americanilor încă din timpul administraţiei Bush. Dar şi acest tip de energie alternativă are preţul lui: din cauză că lanurile de porumb sunt transformate în biocombustibil, preţul alimentelor care conţin cereale au crescut semnificativ, observă Newsweek. Un raport din 2009 al guvernului american arăta că preţul biocombustibilului ar putea forţa Statele Unite să plătească aproape un miliard de dolari în plus pe mâncare şi hrănirea copiilor. Potrivit Naţiunilor Unite, preţurile la grâne au atins niveluri record şi aproape un miliard de oameni din ţările africane trăiesc la limita subzistenţei.
6. Gazul
Marile companii de extragere a gazului natural au început să folosească o nouă metodă: fracturarea hidraulică. Practic, gazul este extras printr-un jet de apă, chimicale şi nisip, care îl face să ţâşnească la mai mult de un metru în aer.
Criticii susţin că procedeul de fracturare hidraulică este foarte periculos pentru sănătate, pentru că substanţele introduse în pământ sunt radioactive şi cancerigene. Un documentar din 2010, Gasland, demonstrează că fracturarea hidraulică afectează, în timp, creierul, determină boli ale aparatului respirator şi provoacă cancer.