Două telegrame din 2005 ale Ambasadei SUA la Bucureşti, făcute publice de săptămânalul Kamikaze, arată supărarea oficialilor la aflarea veştii că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) urma să acorde un împrumut de 200 milioane dolari companiei European Drinks. Oficialii americani descriu compania fraţilor Micula în termeni precum „mafiotă”, „abuzivă”, „suspectă de practici neloiale”. Reprezentanţii ambasadei nu iartă nici autorităţile române, pe care le acuză că „sunt uşor de cumpărat”.
„Ambasada a fost neplăcut surprinsă să afle că reprezentanţa BERD la Bucureşti ia în calcul acordarea unui împrumut de peste 200 milioane dolari unei companii româneşti care ne-a intrat în atenţie de mai multe ori ca un competitor abuziv pe piaţa băuturilor răcoritoare. Ambasada crede cu convingere că recompensarea practicilor corporatiste rele prin acordarea unui împrumut preferenţial unei asemenea companii ar trimite mesajul că înşelăciunea este cea mai bună cale să avansezi în economia de piaţă din România”.
„Ambasada consideră această companie una dintre cele mai rele din România pentru manipularea financiară şi fiscală prin care a obţinut avantaje nemeritate în faţa unor alte companii, precum Coca-Cola.”
„Oficialii ambasadei au auzit şi au citit multe rapoarte negative despre această companie şi despre oamenii care o controlează. Ieşind la lumină în anii grei ai post-revoluţiei ca <<antreprenori>>, acţionarii majoritari ai companiei, doi fraţi gemeni cu numele de familie Micula au urmărit agresiv creşterea economică, aparent cu orice preţ. Au creat o reţea de companii off-shore pentru a deveni jucători importanţi pe piaţa în creştere a băuturilor răcoriotare şi a produselor alimentare. Se pare că practică mita şi intimidarea, ca parte integrantă a strategiei lor de businesss. Cu toate acestea, într-o ţară cu corupţie generalizată la nivel administrativ şi politic şi cu un sistem judiciar disfunc-ţional, multe dintre acuzaţiile de infracţiuni corporatiste nu ajung niciodată să ia forma unei investigaţii penale şi nici nu ajung niciodată la tribunal. În plus, din nefericire pentru România, oficialii din această ţară de la orice nivel sunt încă uşor de cumpărat şi sunt în stare să facă modificări în acte în schimbul unei sume de bani.”
„Conflicte de interese politice. Actualul secretar de stat Doina Dascălu este măritată cu Romulus Dascălu, director al SC Scandic Distilleries SRL şi al General Transilvania Exim SRL, ambele firme ale European Drinks Group. Persoane angajate la European Drinks Group ocupă poziţii politice în mai multe oraşe şi judeţe în care compania a primit tratament preferenţial”.