15.6 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum vă daţi seama că trecutul vă parazitează relaţia

Cum vă daţi seama că trecutul vă parazitează relaţia

Când fostul partener este evocat în majoritatea discuţiilor sau, dimpotrivă, când amintirile sunt ţinute sub cheie, se poate ca rănile vechi să nu se fi vindecat sau ca sentimentele să nu fi dispărut.

Ioana n-a fost încântată de faptul că iubitul ei păstrează legătura cu fosta lui prietenă, dar după ce a cunoscut-o, cele două tinere s-au împrietenit. Au făcut schimb de numere de telefon şi de mailuri şi au în comun subiecte profesionale şi pasiuni precum muntele sau concertele. „Ei doi au avut o relaţie mai puţin intensă şi se ajută în continuare ca doi buni prieteni. Am înţeles că sunt doar amici şi că pot exista şi astfel de relaţii. Dacă nu mi-ar fi făcut cunoştinţă cu ea, poate că ar fi existat dubii”, spune Ioana.

În ceea ce o priveşte, o relaţie care s-a terminat rămâne în istorie, iar rămăşiţele trecutului nu-i bântuie prezentul. „După 5 ani de prietenie cu fostul iubit, am pus capăt relaţiei şi, de atunci, nu m-am mai auzit cu fostul. Am şters toate mesajele de la el, am aruncat toate obiectele primite de la el, tot ce mai am sunt nişte fotografii. Am avut o relaţie foarte bună, foarte intensă, dar care, la un moment dat, s-a consumat. El s-a căsătorit după un an-doi şi este normal să nu mai ţinem legătura pentru că ar fi dureros pentru amândoi. Fiecare are altă viaţă”, spune Ioana pe un ton categoric.

Prea multă vigilenţă strică

Modul în care este gestionată legătura cu foştii iubiţi ţine şi de personalitatea fiecăruia, dar şi de motivele pentru care s-au despărţit. Psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institute, vă recomandă să nu faceţi din ţânţar armăsar şi să nu căutaţi cu orice preţ semne de infidelitate: „Întocmai ca în cazul geloziei, dacă decizi să fii vigilent, rişti să interpretezi chestiile neutre ca fiind semne. Aşa funcţionează mintea umană”. Spre exemplu, dacă ne este teamă de câini şi suntem foarte atenţi pe stradă, o să ni se facă frică şi când o să observăm un tufiş care se mişcă. „Dacă partenerul cade pe gânduri nu înseamnă că se gândeşte la o fostă iubire, iar dacă mergeţi împreună într-un loc în care a mai fost cu altă persoană nu înseamnă că i se vor reactiva sentimente mai vechi”, mai spune psihologul.

Ce anume din atitudinea partenerului faţă de un fost iubit ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru relaţia voastră? Specialiştii americani citaţi de site-ul WebMD încearcă să ofere câteva răspunsuri.

1. Vorbeşte prea mult despre foştii iubiţi.

Discuţiile ocazionale despre foştii iubiţi sunt normale, pentru că toată lumea tinde să compare actuala relaţie cu cea anterioară. „Dacă asta se întâmplă însă tot timpul, e o problemă, pentru că vă împiedică pe amândoi să vă bucuraţi de relaţia prezentă”, spune consilierul de cuplu Joan Sherman. Acesta mai atrage atenţia că dacă fiecare discuţie se termină cu evocarea fostului iubit, probabil este un semn că partenerul n-a trecut peste relaţia respectivă, fie pentru că a fost rănit, fie pentru că încă mai este îndrăgostit sau ambele variante. „Partenerul care aminteşte frecvent de o fostă iubire este un pic insensibil şi ar trebui să evite să mai facă asta. Intrăm într-o relaţie pentru că vrem să ne simţim iubiţi şi valorizaţi. Discuţiile astea nu fac decât să altereze aceste sentimente”, spune Bogdana Bursuc.

2. Nu discută deloc despre ei.

La polul opus celor care nu se mai opresc din evocarea foştilor iubiţi se află cei care nu discută deloc despre persoanele cu care au avut o relaţie. Tăcerea poate fi cauzată de sentimentul de vinovăţie dat de faptul că încă mai au sentimente pentru ei.

3. Intră frecvent pe pagina lor de Facebook.

Partenerii voştri simt mai mereu nevoia să viziteze pagina de Facebook a foştilor iubiţi sau să-i caute deseori pe google? Acesta poate fi un semnal de alarmă, vă avertizează terapeutul de cuplu John Gray. Ocazional, aceste curiozităţi sunt fireşti, dar dacă obiceiul este zilnic, ar fi bine să deschideţi o discuţie cu partenerul.

4. E-mailuri şi telefoane săptămânale.

E-mailurile, telefoanele sau conversaţiile dese pe messenger pot fi un semn că relaţia ante-rioară nu s-a încheiat încă, însă e bine să luaţi în considerare întregul context. „Dacă vă scrieţi e-mailuri săptămânal cu foştii parteneri, dar sunteţi total implicat în relaţia curentă, nu este nimic rău, dar dacă păstraţi legătura cu foştii şi vă neglijaţi actualul partener, atunci ceva este în neregulă”, spune Carolyn Hax.

O relaţie se bazează pe încredere, spun specialiştii, aşa că, dacă nu agreaţi legăturile pe care partenerul vostru le are cu un fost iubit, spuneţi-I asta. În mod normal, partenerul ar trebui să fie de acord să ia o pauză din comunicarea cu fostul, timp în care să vă concentraţi pe relaţia voastră. „Nu toate cuplurile se despart prin ură, astfel încât rămân respectul şi sentimentul de drag. Depinde câtă toleranţă aveţi faţă de această situaţie. Dacă partenerul se întâlneşte cu o fostă iubire şi asta vă deranjează, e bine să-i spuneţi, iar dacă nu se opreşte înseamnă că nu este suficient de sensibil şi de atent la nevoile voastre”, mai spune Bogdana Bursuc. Pe de altă parte, psihologul vă sfătuieşte să încercaţi să vă învingeţi teama cauzată de o posibilă împăcare: „Încrederea în partener ţi-o câştigi lă-sându-l să se vadă cu o fostă iubire. Dacă vor să se împace, mai bine să afli asta de la început”.

5. Stă cu amintirile la vedere.

Din procesul de vindecare face parte şi obiceiul de a vă uita la fotografiile cu fostul partener, dar odată finalizat, este momentul să le puneţi deoparte. Este în regulă să aveţi în calculator un folder cu fotografii în care să apară şi fostul partener, dar exageraţi dacă le împrăştiaţi pe rafturile din casă.

Un an de discuţii după despărţire

Doina s-a despărţit de iubitul ei în urmă cu patru ani, după o relaţie care a durat cam tot atât. „Un an de zile ne-am tot întâlnit să discutăm despre ce n-a mers şi să ne împărţim lucrurile pe care le folosisem împreună. După un an şi jumătate, Claudiu a avut o tentativă să ne împăcăm, dar probabil că dorinţa a fost prea mică, pentru că am decis să rămână fiecare cu partenerii cu care eram atunci”, povesteşte Doina. O dată pe lună însă, Claudiu o sună pe Doina să o întrebe ce mai face, deşi ea i-a spus de mai multe ori că nu mai au ce discuta. „Iubitul meu din prezent se enerva la început când vedea că păstrez legătura cu Claudiu, dar s-a calmat când şi-a dat seama că discuţiile sunt sterile. El s-a despărţit brusc de fosta lui iubită şi de atunci n-au mai vorbit”, spune Doina care bănuieşte că fostul iubit o mai caută pentru că-i este dor de ea sau de momentele petrecute împreună.

Cele mai citite

UNESCO: Crimele împotriva jurnaliștilor rămân nepedepsite în proporție de 85%

Într-un singur an, un jurnalist a fost ucis la fiecare patru zile Cu ocazia Zilei Internaționale de Eliminare a Impunității pentru Crime împotriva Jurnaliștilor, marcată...
Ultima oră
Pe aceeași temă