8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Oamenii ruşilor de la Bucureşti

Wikileaks: Oamenii ruşilor de la Bucureşti

Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA la Bucureşti arată îngrijorarea produsă de anumite tendinţe de apropiere a unor lideri politici români de Moscova, fie că este vorba despre fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian sau fostul candidat la Preşedinţie, Mircea Geoană. Principalul aspect prezentat în telegramele făcute publice de Hotnews este cel energetic, în condiţiile în care România s-a angajat să participe la proiectul european Nabucco, dar a fost curtată de Rusia pentru conducta South Stream. Mai mult, oficialii americani subliniază apropierea unor demnitari români de gigantul rus Gazprom.

Despre Iulian Iancu, deputat PSD, colegul său de partid Georgian Pop spune că este controlat de Gazprom. Oficialii Ambasadei SUA spun că Vosganian „a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”. Fostul ministru a negat că ar fi dus o politică filo-rusă în timpul mandatului său, motivând că nu a semnat nici un contract pentru gaze cu Rusia.

Telegrama „România rămâne pe poziţii în problema securităţii energetice, dar se teme de izolare”

„Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia.

În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare, văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene.

Într-o conferinţă de presă din 28 februarie (n.r.-2008) despre preţurile la energie, Vosganian a încercat să respingă criticile privind creşterea preţurilor interne prin compararea preţului de import al României (370 dolari pe mia de metri cubi) cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari pe mia de metri cubi). El a fost, de asemenea, un critic constant al poziţiei tot mai asertive a preşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentru că stă în calea unor relaţii mai bune cu Moscova. În timp ce Vosganian pare că este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, poziţia sa publică a fost aceea că proiectul ar putea furniza României o pârghie pentru a negocia preţuri mai bune pentru importul de la Gazprom”.

Telegrama „Busculada spre coaliţie, poate chiar spre o capcană: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentru Guvern”: „«Observaţi-l cu atenţie pe acest individ – e controlat de Gazprom şi va susţine South Stream şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti». Pop a mai adăugat într-o paranteză: «Şi Băsescu susţine South Stream acum, asta i-a spus lui Putin într-o convorbire telefonică recentă – verificaţi treaba asta. Veţi vedea că am dreptate… Nabucco e mort!»”

Despre Iulian Iancu, telegramă din 2008

„Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputaţilor şi expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani că este îngrijorat de faptul că Rusia îşi foloseşte puterea energetică să manipuleze evenimentele politice din regiune”.

Telegrama „Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană – cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă”: „Un şi mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticat public pe Băsescu pentru o poziţie prea dură faţă de Moscova, cu argumentul că Guvernul României trebuie să nu permită ca disputele din politica externă pe anumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni. Deşi Geoană se confruntă cu critici după dezvăluirea a doua vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvaluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu”.

Telegrama „Care sunt mizele: Pregătirea scenei pentru vizita dumneavoastră în România”, adresată adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried: „Este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealtă a intereselor ruseşti (…) Alt semn al ambiţiilor crescânde ale Rusiei include şi vânzarea uzinei Daewoo din Craiova. Două companii americane, Ford şi GM, sunt interesate să cumpere compania. Incompetenţa brocratică a Guvernului a intarziat procesul de privatizare”. (n.r.-Miliardarul rus Oleg Deripaska a fost interesat de cumpărarea Daewoo).

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă