6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialFukushima face victime politice în Germania

Fukushima face victime politice în Germania

După 58 de ani la conducerea landului Baden-Württemberg, conservatorii se regăsesc pentru prima dată în opoziţie – şi caută vina la Berlin, unde poziţia cancelarei Merkel este însă în continuare stabilă, nu în ultimul rând din lipsa unor adversari redutabili în propriul partid.

39% din voturi – acesta este cel mai slab rezultat al conservatorilor din Baden-Württemberg din 1952, când obţinuseră 36%, şi până astăzi. Considerat drept „patria mamă” a creştin-democraţilor, landul din sud-vestul Germaniei pare să fi pedepsit cel mai mare partid german pentru incoerenţa politicii nucleare a Guvernului de la Berlin.

„Fukushima este peste tot” îşi titrează cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analiza rezultatelor scrutinului electoral, acordându-i o parte din vina pentru înfrângere lui Steffen Mappus, candidatul CDU şi până acum şeful guvernului regional din Baden-Württemberg. Până nu demult, Mappus se profilase ca unul dintre cei mai mari susţinători ai energiei atomice pentru ca, în urma accidentului de la Fukushima, să îşi schimbe radical poziţia – poate prea abrupt ca să fie cu adevărat credibil.

Alegeri la Stuttgart, schimbări la Berlin?

Însă marea înfrântă este Angela Merkel, cea care a dictat schimbarea de curs în sânul partidului ei; după ce în 2010 guvernul conservator-liberal a impus păstrarea în funcţiune a reactoarelor mai vechi de 30 de ani, în urma catastrofei din Japonia, Merkel a dispus oprirea pentru 3 luni a aceloraşi reactoare, urmând ca apoi să se decidă dacă acestea vor primi din nou autorizaţia de funcţionare sau vor fi închise.

Deşi criticată de aripa conservatoare a CDU, care o acuză că nu are poziţii politice stabile, – că ia decizii în funcţie de curentele de opinie de moment, Merkel îşi va păstra cel mai probabil funcţia – în rândurile partidului său neexistând la această oră un contracandidat demn de luat în seamă după ce fostul ministru al Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg s-a retras din politică cu câteva săptămâni în urmă, după un scandal în care era acuzat de plagiat.

Dacă poziţia lui Merkel nu este periclitată, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cea a ministrului de Externe şi şefului liberalilor, Guido Westerwelle. Partidul său a obţinut în Baden-Württemberg doar 5,3% din voturi – cel mai slab rezultat al tuturor timpurilor – şi mulţi comentatori sunt de părere că plecarea lui Westerwelle, socotit drept un ministru de Externe slab şi temător, de la vârful partidului, este singura şansă de reînnoire a liberalilor.

Câştigătorii alegerilor locale sunt ecologiştii, care au obţinut 24,2% şi revendică pentru prima dată postul de şef al unui guvern regional, în coaliţie cu partidul socialist SPD. Rămâne de văzut dacă verzii vor putea repeta acest rezultat la alegerile generale din 2013 – sau dacă până atunci creştin-democraţii vor fi reuşit să convingă alegătorii că politica lor nucleară se bazează pe convingeri, nu pe oportunism.

Cele mai citite

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...
Ultima oră
Pe aceeași temă