3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞanse de revizuire a contractului de privatizare a Petrom

Şanse de revizuire a contractului de privatizare a Petrom

Prefectul de Argeş, Gheorghe Davidescu, a declarat, luni, că susţine înfiinţarea unei anchete privind contractul de privatizare a Petrom, că există posibilitatea revizuirii acestui contract şi că se aşteaptă la proteste ale salariaţilor rafinăriei Arpechim, trimişi în şomaj.

„Susţin demersurile parlamentarilor de Argeş şi Vâlcea de constituire a unei comisii care să verifice modul în care s-a privatizat Petrom şi sper să se rezolve. De altfel, între prefecţii de Argeş şi Vâlcea, între o parte din parlamentarii celor două judeţe, au fost semnate protocoale de colaborare pentru a salva Arpechim şi Oltchim, protocoale înaintate şi Guvernului.

Mă aştept la pichetări ale angajaţilor de la Arpechim la Prefectura Argeş, după ce Petrom a luat decizia de a închide rafinăria. Sunt şanse să se ceară revizuirea contractului de privatizare al Petrom şi există şanse, vreau să vă asigur, ca statul român să intre în posesia unui procent mai mare de 50%, care să însemne majoritatea în Consiliul de Administraţie”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, prefectul Gheorghe Davidescu, citat de Mediafax.

El a precizat că a avut o întrevedere cu liderul de sindicat de la rafinăria Arpechim, Ion Popescu, care i-a înmânat o serie de documente care au ajuns la premierul Emil Boc.

„Indiferent de speculaţii, sunt convins că majoritatea salariaţilor preferă să aibă loc de muncă decât să primească unele sume care se vor termina, după care vor rămâne fără locuri de muncă. Vom continuă însă demersurile pentru a salva Arpechim. Premierul a spus că nu va rămâne indiferent”, a spus Gheorghe Davidescu.

El a afirmat că ar exista cumpărători pentru Arpechim.

„Din ce ştiu, există firme care ar dori să cumpere rafinăria, dar sunt şi probleme. Cumpărătorii nu ştiu dacă a fost scoasă la vânzare oficial, conform legii şi pe SEAP-ul internaţional. Au cerut firmele să se facă dovadă că a fost făcut acest anunţ. În ultima instanţă, Guvernul ar fi cel care, după ce a investit peste 40 de milioane euro, să continue într-un fel sau altul preluarea rafinăriei şi continuarea activităţii în colaborare cu Oltchim”, a spus prefectul judeţului Argeş.

El a adăugat că Petrom vrea să închidă „la pachet” şi rafinăria şi piroliza, astfel că nu doar 750 de persoane vor ajunge şomeri, ci vor fi afectate vreo 1.200.

„Din păcate, nu varianta Guvernului va fi cea care va prima, ci varianta deţinătorului, adică a Petrom. Am informaţii că deja s-a cărat fier vechi dezmembrat din incinta de la Arpechim în Portul Constanţa! Din ce ştiu însă nu afectează activitatea principală de producţie”, a declarat Davidescu.

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis joi închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, apreciind că opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător „credibil” care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

Sâmbătă, la Piteşti, premierul Emil Boc, întrebat despre închiderea rafinăriei Arpechim, declara că „răul primordial” se află în contractul de vânzare-cumpărare al Petrom de către Guvernul Adrian Năstase, contract care, în opinia sa, a adus „un prejudiciu uriaş” economiei naţionale.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, a anunţat luni că cinci deputaţi PSD şi-au retras semnăturile de pe proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea respectării prevederilor contractului de privatizare a Petrom. Cei cinci au invocat că textul expunerii de motive pe care l-au semnat iniţial nu corespunde cu obiectivele cuprinse în proiectul de hotărâre prezentat plenului.

Biroul Permanent a amânat, săptămâna trecută, discutarea înfiinţării comisiei de anchetă în cazul Petrom, după ce PSD a cerut ca liderii de grup să dezbată proiectul de hotărâre, iar liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că liberalii îşi retrag semnăturile de pe proiectul de hotărâre.
Iniţiativa de înfiinţare a comisiei de anchetă privind Petrom i-a aparţinut deputatul PDL Daniel Oajdea, care a strâns 71 de semnături.

Grupul austriac OMV deţine 51% din acţiunile OMV Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea controlează 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă