30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial1470 persoane, muşcate de câinii fără stăpân, în ianuarie şi februarie

1470 persoane, muşcate de câinii fără stăpân, în ianuarie şi februarie

Aproximativ 1470 de persoane, dintre care 274 copii, au fost muşcate, în Capitală, de câinii fără stăpân, în primele două luni ale anului, conform datelor transmise Prefecturii Bucureşti de Centrul Antirabic din Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, arată Mediafax.

În lunile ianuarie şi februarie, 1.468 de persoane, din care 274 de copii, au fost muşcate de câinii fără stăpân. Anul precedent a fost înregistrat cel mai mare număr de persoane agresate de câinii comunitari, din anul 2004 şi până în prezent, adică 13.220 de persoane, potrivit unui comunicat al Prefecturii.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a semnalat faptul că numărul mare al câinilor nesupravegheaţi din Bucureşti duce la creşterea proporţională de îmbolnăvire a populaţiei prin transmiterea diferitelor boli. Astfel, un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli din care mai mult de jumătate sunt de natură parazitară.

„Dispersia câinilor fără stăpân de pe suprafaţa Capitalei atât în zonele periferice cât şi în centru, în zonele de joacă şi agrement pentru copii şi adulţi, în perimetrele unităţilor sanitare, în apropierea şcolilor, liceelor, creşelor şi grădiniţelor, precum şi în proximitatea unităţilor de industrie alimentar sau a celor de desfacere a produselor agro-alimentare, sporeşte riscul de contaminale de agenţi patogeni transmisibili de la câine la om”, precizează Prefectura.

Bolile se transmit prin poluarea solului cu materii fecale contaminate, preluate apoi şi transmise de către alte insecte, infestarea bălţilor, lacurilor sau ştrandurilor în care cetăţenii fac baie, precum şi prin infestare directă prin mângâierea câinilor.

„Cifrele, statisticile şi realitatea prezentate de specialişti în domeniu sunt extrem de îngrijorătoare, iar lipsa de reacţie eficientă a autorităţilor nu are nicio scuză (…) ONG-urile din domeniu pledează cu înverşunare cauza câinilor comunitari în detrimetrul oamenilor, fiind însă primii care le dau drumul înapoi în stradă după o adopţie de formă doar pe hârtie. În schimb, când cineva moare din cauza atacurilor câinilor, reprezentanţii ONG-urilor dispar din spaţiul public, din dorinţa de a nu-şi asuma eşecuri politicilor proprii. Este nevoie să se adopte măsurile care protejează, în primul rând, oamenii”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, citat în comunicat.

 

Cele mai citite

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă