15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCinci reguli de bază ale nutriţiei pentru a avea un copil sănătos

Cinci reguli de bază ale nutriţiei pentru a avea un copil sănătos

Pofticios şi curios, copilul ar mânca orice. De aceea, atitudinea părinţilor şi în special a mamei, are un rol esenţial în formarea deprinderilor echilibrate de hrană în rândul copiilor. Din păcate, în prezent, produsele pentru copii care invadează piaţa sunt fie foarte dulci, fie foarte sărate, foarte condimentate, pline de aditivi alimentari. Acestea nu fac altceva decât să îi obişnuiască pe copii cu gusturile puternice şi artificiale şi să le pună în pericol sănătatea.

 

Hiperactivitatea şi deficitul de atenţie, alergiile, problemele de tranzit intestinal, obezitatea, chiar colesterolul mărit şi diabetul de tip 2 sunt din ce în ce mai frecvente la copii din cauza alimentaţiei nesănătoase.

Copilul trebuie învăţat ce, cât, cum şi când să mănânce. Trebuie educat astfel încât să prefere gusturile naturale, să prefere un măr în locul unei bomboane, un suc de mere în locul unui pahar de suc cu arome „identic naturale”.

„Copiii şi adolescenţii de astăzi sunt chiar mai bolnavi decât părinţii lor. Dacă până acum se spunea că detoxifierea nu este necesară în rândul copiilor, în prezent, având în vedere multitudinea de substanţe nocive care se regăsesc în alimentele de astăzi, detoxifierea a ajuns să fie o necesitate chiar şi pentru cei mici”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Unde greşesc părinţii

Părinţii au rol important în educaţia alimentară a copiilor. Din păcate, în România, studiile arată că părinţii nu supraveghează nutriţia copiilor şi de aceea mulţi ajung să devină obezi.

„România este pe locul 3 în Europa în clasamentul obezităţii. Obezitatea la copii se datorează în primul rând lipsei de educaţie a părinţilor, care nu supraveghează suficient de mult obiceiurile alimentare ale copilului sau nu reuşesc să se impună atunci când copilul vrea să mănânce cu orice preţ anumite produse nesănătoase. Obezitatea la copil este mult mai problematică decât cea a unui adult, pentru că celulele grase, adipocitele, odată formate în număr mare, nu mai dispar, iar slăbitul devine o problemă. La un adult nu se pune problema de creştere a adipocitelor, ci de mărire a celulelor grase, problemă care este mult mai uşor reversibilă. Practic, copilul obez de mic va fi obez toată viaţa”, avertizează Paul Ailincăi, directorul companiei Zenyth Pharmaceuticals, companie care produce suplimente alimentare şi produse detofixiante pentru copii.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, se arată, de asemenea, îngrijorat în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor din România.

„Cred că în România, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii. Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce este sănătos, aşa că sunt la discreţia bunicilor, părinţilor, a reprezentanţilor diverselor instituţii şcolare şi tind să devină dependenţi de alimente sărace în nutrienţi esenţiali. Copiii nu sunt învăţaţi să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănânce, părinţii îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc să le ofere fructele atât de importante pentru organism”, declară Mencinicopschi.

Un alt pericol în ceea e priveşte educaţia copiilor este sedentarismul. Părinţii îşi lasă copiii să petreacă mult timp în casă, la televizor sau la calculator, le cumpără tot felul de jucării pentru a-i ţine ocupaţi, uitând că activitatea fizică este esenţială pentru buna dezvoltare a oricărui copil.

Hidratarea este primordială. Un copil trebuie să consume zilnic apă , minim un litru pe zi. În schimb, părinţii îşi obişnuiesc copiii să consume sucuri din comerţ, bogate în zaharuri şi alte substanţe nocive pentru organism.

Nu în ultimul rând, trebuie evitată apariţia stilului de viaţă fast-food. „Deşi Uniunea Europeană doreşte să scutească de TVA alimentele fast-food, nu trebuie să uităm că dacă vom consuma astfel de produse vom plăti cu sănătatea noastră şi a copiilor noştri”, avertizează directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cinci reguli de bază ale nutriţiei, pentru a avea un copil sănătos

Majoritatea nutriţioniştilor recomandă un consum mai mare de lichide decât cel obişnuit: la un copilaş, acesta ar trebui să fie de aproximativ 1 litru pe zi, asta excluzând sucurile din comerţ.

În al doilea rând, este important ca cei mici să consume cât mai multe fructe şi legume, pe care, dacă se poate, să le achiziţionaţi de la piaţă sau chiar din zonele rurale.

„Un măr românesc de ţară are cu siguranţă mai mulţi nutrienţi şi de calitate superioară faţă de cel mai frumos măr pe care l-aţi putea găsi în supermarket. De aceea, românii ar trebui să prefere fructele româneşti în detrimentul fructelor exotice”, declară Paul Ailincăi, directorul companiei Zenyth Pharmaceuticals.

Mişcarea este un element propice creşterii armonioase. Deşi copiii fac mişcare în general, de preferat este ca mişcarea să fie în aer liber, într-un mediu mai curat, la munte sau la bunici, la ţară.

Părinţii trebuie să-şi educe copiii să renunţe la dulciurile din comerţ şi să prefere fructe naturale sau să încerce să le prepare prăjituri de casă care nu vor conţine niciodată la fel de mulţi aditivi ca produsele de pe piaţă.

„Să nu uităm că, de obicei, copiii copiază obiceiurile părinţilor, chiar şi pe cele alimentare, aşa că propriul exemplu trebuie să fie întotdeauna unul pozitiv”, susţine Ailincăi.

Exemplul vedetelor

Simona Bălănescu, realizator tv de emisiuni de sănătate, încearcă să gătească în casă cu ingrediente naturale pentru a-i asigura băieţelului ei Marc de 4 ani o nutriţie echilibrată.

„Eu prefer să gătesc acasă, cu ingredientele alese de mine. De exemplu, primul tort pe care i l-am făcut lui Marc a fost din foi de clătită cu magiun, decorat cu miez de nucă şi boabe de strugure. Fiul meu s-a arătat încântat de gustul prăjiturii şi vreau să spun că m-a şi ajutat să îl prepar. Obişnuindu-l să mănânce sănătos, în momentul în care i-am serbat ziua de naştere şi i-am adus un tort din comerţ, fiul meu a spus că este „cam dulce”, aşa că nu a mâncat decât foarte puţin din el, ceea ce, cred eu, este un pas important în educarea pentru o alimentaţie corectă”, povesteşte Simona Bălănescu.

Realizatoarea tv susţine că este foarte important ca părinţii să discute cu copiii pe tema alimentaţiei corecte încă de la vârste mici.

„Cred că este de datoria părintelui să îi dea copilului produsele cele mai sănătoase. Atunci când merg la cumpărături cu Marc îi explic că anumite alimente nu sunt bune, iar altele sunt necesare pentru a creşte mare. Produsele cu exces de zahăr pot fi înlocuite cu succes de batoanele din seminţe de susan cu miere sau chiar cu un bol de seminţe de floarea-soarelui, migdale, stafide şi poate boabe de strugure. Deşi se spune că dulciurile conferă energie micuţilor, eu cred că această energie şi-o pot lua cu uşurinţă din fructele proaspete şi mai cred că părintele este un model. Dacă părintele mănâncă sănătos, şi copilul său va face la fe”, spune Bălănescu.

Detoxifiant pentru copii

În întâmpinarea părinţilor conştienţi că micuţii lor au nevoie de ce-i mai bun pentru a creşte sănătoşi vine Zenyth Pharmaceuticals, care a creat ColonHelp Junior, primul detoxifiant pentru copii, un produs 100% natural, bogat în fibre şi vitamine.

„Cu ajutorul ColonHelp Junior încercăm să punem bazele unei educaţii alimentare pentru copii, având în vedere că aceştia sunt atraşi prin intermediul canalelor media spre a consuma produse cu un gust plăcut, dar care conţin zahăr în exces şi multe alte substanţe nocive pentru organism. ColonHelp Junior este primul detoxifiant destinat copiilor, un produs 100% natural, 50% fibre şi 50% superfructe. Produsul asigură necesarul de fibre, care de regulă lipsesc din alimentaţie, creşte imunitatea, stimulează tranzitul şi previne obezitatea”, a declarat Paul Ailincăi, directorul Zenyth Pharmaceuticals.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă