27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialNATO preia responsabilitatea instituirii zonei de interdicţie aeriană în Libia

NATO preia responsabilitatea instituirii zonei de interdicţie aeriană în Libia

Ţările membre NATO au convenit aseară ca Alianţa Nord-Atlantică să preia responsabilitatea zonei de interdicţie aeriană în Libia, ca să protejeze populaţia civilă, a anunţat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, relatează agenţia AFP, citată de Mediafax.

Am decis să punem în aplicare zona de interdicţie a survolului deasupra Libiei„, a declarat Rasmussen, la încheierea unei reuniuni a reprezentanţilor celor 28 de ţări ale Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

„Acţionăm în cadrul unui efort internaţional extins pentru a proteja civilii împotriva regimului lui Gaddafi”, a precizat el.Ţările Alianţei Nord-Atlantice se vor ocupa de respetarea acestui spaţiu de interdicţie a zborurilor şi vor putea face uz de armament „pentru autoapărare”, a explicat el presei.

Totuşi, un acord nu a putut fi obţinut în acest stadiu pentru ca NATO să preia sub responsabilitatea sa întreaga misiune actuală a forţelor coaliţiei internaţionale, condusă de Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite de la începutul ostilităţilor, la 19 martie.

Pentru moment, de fapt, coaliţia continuă să se ocupe de eventuale atacuri la sol împotriva ţintelor libiene care ameninţă populaţia civilă, cum ar fi blindatele sau echipamentele militare.

„În starea actuală, vor exista o operaţiune a coaliţiei şi o operaţiune a NATO”, a declarat Rasmussen.

„Coaliţia nu este dizolvată şi va continua până când NATO îşi va lua locul” pe deplin, a subliniat un diplomat.

Rasmussen a declarat totuşi că discuţiile dintre ţările NATO continuă pentru „extinderea” mandatului alianţei la misiuni efectuate în continuare de coaliţie, cum ar fi atacurile la sol. Lucrări tehnice au fost iniţiate în acest sens, cu obiectivul de a avea o decizie luni.

El şi-a exprimat speranţa că un acord asupra acestui punct poate fi găsit „în zilele următoare”, într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN.

„Americanii s-au făcut înţeleşi că vor ca NATO să preia conducerea” pe deplin, a subliniat un diplomat.

Compromisul la care s-a ajuns joi seara la Bruxelles este deci departe de ce a anunţat ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, respectiv că NATO va prelua conducerea coaliţiei.

 

Cele mai citite

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă