Specialiştii clujeni atrag atenţia asupra pericolului pe care îl poate constitui depresia, care potrivit studiilor va deveni, peste zece ani, boala cu cea mai mare incidenţă asupra sănătăţii mintale a omenirii. Medicii psihiatrii susţin că în ultimii doi ani, de la declanşarea crizei economice, numărul pacienţilor care suferă de depresie a crescut şi în Cluj.
„Criza este percepută ca o depresie a naţiunii şi românii nu mai au speranţă că vor ieşi din criză”, a afirmat şeful Clinicii de Psihiatrie 3 din Cluj-Napoca, Doina Cosman, care a explicat că, pe lângă întâmplările nefericite cu care un om se confruntă, inevitabil, în viaţa sa, perioadele de recesiune vin cu o presiune suplimentară care epuizează organismul uman. Medicul a spus că, în cursul anului trecut în clinicile de psihiatrie din Cluj-Napoca au fost internate aproximativ 2.000 de persoane, cu diferite forme de depresie.
Depresia atacă mai mult femeile
De asemenea, în cadrul seminarului în care Doina Cosman a prezentat aceste informaţii, organizat sub tema <<Nu eşti singură>>, au fost discutate şi câteva date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care estimează că, în anul 2020, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare. Boala afectează mai mult femeile decât bărbaţii. Una dintre cauze este reprezentantă de schimbările de ordin hormonal prin care acestea trec de-a lungul vieţii.
Seminarul de la Cluj a fost organizat de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi de Liga Română pentru Sănătate Mintală, cu sprijinul AstraZeneca.