7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăVa intra şi Portugalia în faliment? Premierul Jose Socrates demisionează

Va intra şi Portugalia în faliment? Premierul Jose Socrates demisionează

Update: Premierul portughez şi-a anunţat demisia, după ce opoziţia s-a opus măsurilor de austeritate care ar fi ajutat ţara să nu intre în faliment, anunţă Associated Press.

Partidele de opoziţie împiedică guvernul să-şi îndeplinească misiunea. În consecinţă, mi-am înaintat demisia preşedintelui”, a anunţat Socrates, într-o declaraţie televizată.

 

În timp ce majoritatea investitorilor se tem pentru Irlanda, Portugalia se confruntă astăzi cu un vot-cheie pe bugetul de austeritate, bătălie care s-ar putea încheia prost pentru primul-ministru Jose Socrates. În acest caz, toată lumea se aşteaptă ca Socrates să convoace alegeri anticipate generale, dacă social-democraţii se ţin de cuvânt şi se opun adoptării bugetului, scrie ziarul britanic „The Guardian”.

Consecinţele? Portugalia se va îndrepta spre un împrumut din partea Uniunii, după ce Grecia l-a contractat prima, în primăvara anului trecut, urmată de Irlanda, la sfârşitul anului trecut.

„Cu ratele dobânzilor obligaţiunilor în creştere şi cu datorii foarte mari pentru următoarele luni, cred că este inevitabil ca Portugalia să urmeze exemplul Greciei şi Irlandei şi să accepte ajutor financiar din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar”, susţine Emilie Gay, economist la Capital Economics.

Este mai degrabă o problemă de „când” decât de „dacă” Portugalia va accepta un împrumut, pentru că rata dobânzii la obligaţiunile pe 10 ani s-a învârtit în jurul procentului de 7%/an mai mult de o lună, iar Grecia şi Irlanda au cerut ajutor la mai puţin de 4 săptămâni înainte să ajungă în această situaţie, explică Emilie Gay.

Portugalia are rezerve de lichiditate de aproximativ 4 miliarde de euro şi o datorie de 9 miliarde de euro plătibili în aprilie şi iunie. Randamentele obligaţiunilor pe zece ani au crescut marţi la 7, 69%, nu foarte departe de nivelurile record de 7,81%, determinând marii investitori să pună pe hold (păstrare) pe obligaţiunile portugheze.

Diferenţa dintre obligaţiunile pe doi ani ale Germaniei şi Irlandei a atins 8,42 de puncte procentuale, în timp ce zvonurile despre insolvenţa de plată a grupului Alied Irish Banks (AIB) s-au înmulţit. Diferenţa s-a micşorat, după ce AIB a anunţat că datoriile vor fi plătite astăzi, potrivit „The Guardian”.

Declaraţia a venit la puţin timp înaintea unui summit al Uniunii Europene, care va aduce în discuţie mecanismul unui fond de 440 miliarde de euro destinat stabilizării financiare a zonei euro. Noul prim-ministru al Irlandei, Enda Kenny, va cere, probabil, mai multă flexibilitate în cooperarea cu băncile precum AIB, care au fost, în mare parte, naţionalizate din cauza împrumutului de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional de 85 miliarde de euro din noiembrie.

În jur de 35 miliarde de euro au fost alocate pentru a recapitaliza băncile, lovite din cauza creditelor imobiliare acordate înainte de criză, dar s-ar putea să fie nevoie de mai mult ca să le aducă pe linia de plutire, notează „The Guardian”.

Băncile irlandeze au primit deja 50 miliarde de euro înainte de împrumutul din noiembrie. „Consensul este că, indiferent de cine va fi la conducerea guvernului portughez şi chiar dacă ţara va fi nevoită să contracteze un împrumut de la Uniunea Europeană, situaţia aceasta să fie privită ca o criză izolată şi să nu ducă la îngenuncherea Uniunii Economice şi Monetare”, explică Jane Foley, economist la furnizorul de servicii financiare internaţionale Rabobank.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă