Europarlamentarii socialişti au a-nun-ţat că îl exclud pe Adrian Se-verin din toate funcţiile deţinute şi i-au cerut să îşi dea demisia „urgent” şi din PSD, dar şi din Par-la-mentul European. Acceaşi cerere a formulat-o ieri şi liderul PSD, Victor Ponta, în urma dezvăluirilor din Sunday Times că europarlamentarul român ar fi primit 12.000 euro pentru a modifica o lege aflată în dezbatere în legislativul de la Strasbourg.
„A greşit şi trebuie să-şi asume responsabilitatea politică”, a declarat ieri Ponta, care a mai adăugat că Adrian Severin trebuie să ia o decizie până astăzi. În caz contrar, liderul PSD a avertizat că va demara el procedurile de excludere. De altfel, ceilalţi doi politicieni europeni, un austriac şi un sloven, prinşi în capcana Sunday Times, au demisionat la scurt timp după publicarea anchetei jurnalistice.
Adrian Severin, refuză însă. Oficialul român a rămas, şi din acest punct de vedere, singur, iar imaginea sa la Bruxelles are acum şi mai multe şanse să se deterioreze iremediabil. Ieri, de „responsabilitate po-li-tică şi morală” a vorbit şi liderul Socialiştilor din PE, Martin Schultz. „Sper că (Severin) va părăsi Parlamentul European pentru a nu afecta şi mai mult această instituţie”, a fost reacţia oficialului socialist.
Până acum, europarlamentarul Adrian Severin şi-a dat demisia doar din grupul Socialiştilor Europeni şi a anun-ţat că va activa ca indepenent în PE. PSD şi Socialiştii din Parlamentul European vor însă ca mandatul său să fie preluat de un alt social democrat român.
Totuşi, Severin şi-a reiterat ieri poziţia, anume că nu va părăsi voluntar Legislativul European. „A demisiona ca răspuns la acuzaţii mincinoase nu poate fi o soluţie”, a susţinut politicianul PSD, adăugând că i se cere să facă „un sacrificiu ritual”, pentru ca astfel să scape toată lumea de responsabilitatea aflării adevărului.
Kim Philby, Mordechai Vanunu şi… Adrian Severin
De la izbucnirea scandalului, Adrian Severin s-a apărat lansând acuzaţii dure în direcţia publicaţiei britanice ale cărei dezvăluiri l-au plasat în mijlocul unuia dintre cele mai mari scandaluri pe care le-a cunoscut Parlamentul European în 50 de ani de existenţă. Raportată însă la palmaresul investigaţiilor desfăşurate de Sunday Times, reacţia acidă a politicianului român îl pune pe acesta într-o lumină proastă.
Severin se ascunde sub nişte acuzaţii care nu pot leza profesionalismul redutabililor ziarişti ai echipei Insight de la Sunday Times, recunoscuţi pentru stilul combativ, reportajele lor de investigaţii aducând în atenţia publicului numeroase scandaluri şi afaceri care erau oficial dezminţite sau ignorate.
Multe dintre anchetele echipei Insight Sunday Times au produs adevărate cutremure în lumea politică britanică, dar şi mondială, cum a fost demascarea lui Kim Philby, un trădător fără scrupule. Jovialul şi elegantul funcţionar britanic este cunoscut acum ca fiind cel mai celebru spion din timpul Războiului Rece, lucrând pentru sovietici, şi care a şi fugit la Moscova.
Dar nu s-a ştiut nimic despre el până când Sunday Times a reuşit să penetreze secretul profesional al bărbatului care făcea parte de ani de zile dintr-o veche reţea supranumită a „spionilor din Cambridge”. Ancheta a fost dificilă, ziarul reuşind să dezvăluie nu numai că Philby era un trădător de prim rang, dar şi că foşti colegi din MI6 îi acoperiseră crimele.
De asemenea, publicaţia a fost prima care a relevat lumii secretele nucleare ale Israelului, publicând un interviu cu Mordechai Vanunu, fost tehnician la uzina nucleară de la Dimona. Sunday Times a publicat date şi fotografii despre secretele uzinei subterane din deşertul Neguev, unde, potrivit lui Vanunu, se fabricau arme nucleare. Informaţiile oferite au fost verificate de experţi în domeniul atomic, pentru că ele demonstrau că Israelul devenise o putere nucleară.
Fostul angajat de la Dimona a efectuat o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru dezvăluirile făcute în Sunday Times. Refugiat în Europa, a dispărut în septembrie 1986, după câteva luni apărând la Ierusalim într-o maşină a poliţiei. Poliţia l-a dus la un tribunal pentru a fi judecat cu uşile închise. Un mister absolut înconjura dispariţia lui, dar ziariştii care urmau maşina au putut citi pe palma lipită de geam pe care Vanunu scrisese: „am fost răpit la Roma”.
Un alt reportaj celebru a fost cel care a abordat situaţia disperată a sutelor de copii, victime ale thalidomidei în Marea Britanie. În urma scandalului, guvernul britanic a fost somat să schimbe legea care interzicea anchetarea afacerilor civile.
CONTEXT
Afacerea lobbyiştii
Recenta anchetă-capcană a celebrei echipe Insight a publicaţiei londoneze a vizat să demonstreze defectele sau mai precis „relele” din instituţia europeană.
Concret, prezentându-se lobbyşti, ei au abordat câteva zeci de europarlamentari pentru a le cere să depună amendamente în schimbul remunerării.
Au fost de acord să-şi vândă „serviciile” şi să depună amendamente trei dintre ei – românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi un austriac, Ernst Strasser. Zeloşi, au trimis faxuri falşilor lobbyşti pentru a- asigura.
Tariful lui Adrian Severin: 12.000 euro.
Dezvăluirea de către Sunday Times a afacerii a iscat un scandal enorm la Bruxelles, unde s-a decis deschiderea unei anchete.
Doi din cei trei au şi demisionat din Parlament. Cu excepţia domnului Severin, care se apără acuzând echipa de ziarişti de la Insight Sunday Times.