16.2 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialŞeful Parchetului Sibiu a ascuns plângerile a peste 5000 de investitori FNI

Şeful Parchetului Sibiu a ascuns plângerile a peste 5000 de investitori FNI

Ioan Berghezan, fostul procuror şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este acuzat că în anul 2000 a ascuns peste 5000 de plângeri ale investitorilor de la FNI. Berghezan nu a putut fi trimis în judecată deoarece Consiliul Superior al Magistraturii nu a răspuns nici până astăzi unei solicitări în acest sens înaintate de DNA în urmă cu 3 ani. În schimb, DNA i-a trimis în judecată pe inculpaţii din dosarul FNI în care pentru acelaşi tip de fapte Ioana Maria Vlas şi-a ispăşit pedeapsa. În acest dosar sunt însă peste 5.000 de plângeri de la Parchetul Tribunalului Sibiu care nu au fost lucrate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba i-au deferit justiţiei pe Ioana Maria Vlas, preşedintele SOV INVEST, pe Marian Petrescu, preşedinte-director general al SOV Invest, şi pe Mihaela Sima, director economic al societăţii. Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată în acest dosar Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest, Gavril Bătrân, membru al Consiliului de Administraţie al societăţii, Ioan Diţă, membru al CA al SOV Invest, Gheorghe Negură, membru al Consiliului de Încredere, organism de reprezentare al FNI în raporturile cu SOV Invest, Mircea Ianculescu, Muscel Ionescu, Mircea Costescu, membri ai Consiliului de Încredere, toţi cu antecedente penale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la înşelăciune în formă continuată, faptă comisă în dauna a 5.363 părţi vătămate investitori F.N.I..

 

Faptele pentru care cei nouă inculpaţi sus menţionaţi au fost cercetaţi şi trimişi în judecată în prezenta cauză au la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza Municipiului Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe această zonă, respectiv fapte de înşelăciune comise în dauna unui număr de 5.363 părţi vătămate. Faptele respective constituie acte materiale din conţinutul aceleiaşi infracţiuni de înşelăciune pentru care cele nouă persoane fost judecate şi condamnate definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză, privind activitatea Fondului Naţional de Investiţii (F.N.I). Aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la data de 06.03.2008 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificările legislative intervenite privind competenţa de soluţionare.

Potrivit DNA, în calitatea sa de preşedinte-director general la SC SOV INVEST SA (societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii), inculpata Ioana Maria Vlas, în perioada august 1998 – decembrie 1999, ar fi indus şi menţinut în eroare investitorii FNI, prin aprobarea unui prospect de ofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţia financiară a FNI.

Datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi au fost folosite la publicitatea privind avantajele investiţiilor în FNI, ceea ce a condus la prejudicierea patrimonială a investitorilor FNI.
În perioada 1995 – 24.05.2000 a fost cauzat celor 5.363 investitori F.N.I. părţi vătămate în acest dosar un prejudiciu total în sumă de 58.584.244.693 lei ROL.

În cauză se dispun măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale persoanelor identificate ca fiind deţinătoare de bunuri supuse impozitării, respectiv: Andrei Marius, Sima Mihaela, Costescu Mircea, Diţă Ioan, Petrescu Marian, Bătrân Gravil.

Procurorii consideră că în prezenta cauză sunt incidente prevederile din Codul penal privind recalcularea pedepsei, având în vedere că activitatea infracţională a celor nouă persoane, reţinută în prezentul act de inculpare constituie acte materiale care se circumscriu infracţiunii de înşelăciune pentru care acestea au fost deja condamnate definitiv. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

Ioana Maria Vlas a fost eliberată, în 20 octombrie 2010, din Penitenciarul Târgşor, după ce i-a fost admisă cerere de liberare condiţionată. Ea a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru fraudă.
În 20 aprilie 2010, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie. În urma admiterii acestei cereri, s-a stabilit ca Ioana Maria Vlas să execute zece ani de detenţie, din care s-au scăzut perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009.

 

Ioan Berghezan, judecat la ÎCCJ pentru o mită de 40.000 euro într-un alt dosar

După ce a fost promovat de la Parchetul Sibiu la Curtea de Apel Alba Iulia, procurorul Berghezan a fost prins luând mită 40.000 de euro de la un lider al lumii interlope pentru care a făcut trafic de influenţă la instanţele de judecată cu scopul de a obţine ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara.

 

Cele mai citite

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...

Integritatea în achiziții publice sub lupă: ANI emite 13 avertismente

Agenția Națională de Integritate a verificat și 28% dintre contractele finanțate din fonduri europene Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada iulie - septembrie 2024,...

Israelul afirmă că un înalt oficial Hezbollah este probabil mort

Israelul a declarat că a desfășurat o a patra divizie a armatei în sudul Libanului, semnalând extinderea ofensivei terestre împotriva Hezbollah, și a spus...
Ultima oră
Pe aceeași temă