0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialQatar a cerut donaţii de la companiile petroliere

Qatar a cerut donaţii de la companiile petroliere

Qatar, una dintre cele mai bogate ţări din lume, a surprins companiile petroliere internaţionale în 2008 prin solicitarea unei donaţii de peste un miliard de dolari pentru finanţarea unui nou centru medical, potrivit corespondenţelor diplomatice americane obţinute de WikiLeaks, preluate de Reuters, citat de Mediafax.

Cererea a deranjat companiile implicate, printre care se numără Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell, şi a surprins oficialii americani, care au văzut incidentul ca pe o „eroare gravă de calcul” a ministerului energiei din Qatar şi a uneia dintre soţiile şeicului, Mozah bint Nasser al Missned.

Donaţiile uriaşe cerute pentru proiectul Centrului Medical Sidra sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât Qatarul este considerată una dintre cele mai moderne şi deschise ţări din Orientul Mijlociu.
Această reputaţie a ajutat Qatarul, un important exportator de gaze naturale, să obţină privilegiul de a găzdui Cupa Mondială la fotbal din 2022.

De asemenea, Qatarul a fost ocolit de tensiunile sociale care mătură de la începutul acestui an Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Proiectul Sidra este prezidat de soţia şeicului şi se va deschide la finele anului viitor.
În majoritatea cazurilor, sumele cerute companiilor pentru finanţarea Sidra au fost mai ridicate decât întregul buget alocat la nivel mondial programe de responsabilitate socială destinat regiunilor sărace.

Nevoia Qatarului de ajutor extern ar trebui să fie inexistentă, deoarece potrivit FMI emiratul a avut în 2010 cel mai ridicat produs intern brut pe locuitor din lume, de 88.000 de dolari.
„În curând, Qatar va avea, practic, mai mulţi bani decât poate cheltui”, scriu oficiali americani în corespondenţele diplomatice citate.

Astfel, ministerul energiei din Qatar a cerut finanţare în valoare totală de cel puţin un miliard de dolari, până la 1,7 miliarde de dolari, sub formă de donaţii, de la partenerii de afaceri ai Qatar Petroleum, pentru a sprijini construcţia centrului medical, potrivit documentelor.

Scrisori semnate de vicepremierul Abdullah al-Attiyah solicită sume exacte de la fiecare companie, de la 280 milioane de dolari în cazul Exxon şi AP Moller-Maersk la 80 milioane de dolari de la jucătorii mai mici, precum grupul francez Total.

Alte companii care au primit astfel de cereri sunt grupurile petroliere ConocoPhillips, Occidental şi Q-Chem, dar şi Microsoft şi General Electric.

„Companiile petroliere internaţionale sunt şocate şi înfuriate de solicitare. Nici una dintre companiile petroliere americane nu ia în calcul să contribuie”, se spune în corespondenţele diplomatice americane.

Reprezentanţii Maersk au declarat pentru Reuters că grupul danez nu s-a angajat să facă donaţii pentru Sidra, iar Occidental a subliniat că nu a făcut nicio contribuţie pentru construcţia centrului medical.
General Electric nu a făcut donaţii pentru construcţia Sidra.

Exxon, Shell, Total, ConocoPhilips şi Microsoft au refuzat să comenteze informaţiile, iar Q-Chem nu a răspuns solicitărilor Reuters.

Departamentul de Stat din SUA şi oficialii din Qatar nu comentează.

Centrul medical academic Sidra este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Qatarului, parte a complexului Education City care a adus mai multe universităţi străine de top la Doha. Sidra este finanţată cu 7,9 miliarde de dolari de Qatar Foundation, cea mai mare donaţie din lume destinată unui centru medical de cercetare. Centrul se va deschide la sfârşitul anului viitor şi va avea 400 de paturi.

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă