17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProducătorii se zbat să cucerească pieţele non-UE

Producătorii se zbat să cucerească pieţele non-UE

Tendinţa de reorientare a exporturilor către ţările din afara Uniunii Europene s-a menţinut şi în primele luni, după ce în perioada anului trecut au înregistrat o creştere de aproape 39%.

 

Ritmul de creştere al exporturilor înregistrat anul trecut a propulsat România pe locul patru în Uniunea Europeană. Totalul exporturilor României (intra şi extracomunitare) a urcat anul trecut la 37,3 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat la 46,8 miliarde euro.

La importuri, anul trecut România a înregistrat o creştere de 20%, poziţionându-se astfel pe locul nouă în UE.

Ritm constant de creştere

În clasamentul creşterii exporturilor, pe prima poziţie se plasează Estonia (35%), urmată de Bulgaria şi Lituania (pe aceeaşi poziţie, cu o creştere de 33%) şi Letonia (30%). Dintre cele 27 de state ale UE, indicatorul a scăzut anul trecut doar în Luxemburg (2%). Cel mai redus avans se observă la Irlanda (6%).

Prima poziţie în topul creşterii importurilor este ocupată de Lituania (34%), următoarele locuri fiind ocupate de Suedia (30%) şi Estonia (27%). Singurul stat comunitar în care importurile au scăzut este Grecia (21%). Potrivit datelor Eurostat, Irlanda este unica ţară în care indicatorul a stagnat.

Volumul exporturilor româneşti a fost cu aproape o treime mai mare decât volumul exporturilor în anul 2009 şi peste nivelul exporturilor totale ale anului 2008 (33,7 miliarde euro), an-record al exporturilor României pentru ultimii 20 de ani. Ritmul constant de creştere a exporturilor timp de 14 luni şi producţia industrială în creş¬tere constantă de cel puţin 6 luni au determinat ca pierderea de 4,6 miliarde de euro înregistrată la exporturile din 2009 să fie astfel total recuperată.

Evoluţie favorabilă

Exporturile către ţările din afara UE şi-au menţinut în 2010 ritmul de creştere (38,7%), în special în ţări mai puţin afectate de criză sau care au reluat mai rapid creşterea economică.

În ianuarie, comparat cu aceeaşi lună din anul precedent, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat un avans al exporturilor româneşti pe piaţa non-UE de aproape 73%.

Creşte¬rea exporturilor extracomunitare indică, în opinia reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), o evoluţie favorabilă pentru exporturi în general.

„Exporturilor extracomunitare sunt un indicator pentru totalul exporturi. În general dacă exporturile din acest segment cresc, aceeaşi tendinţă o au şi exporturile pe ansamblu.

Faptul că au crescut exporturile extracomunitare este lucru foarte bun. Exporturile extracomunitare sunt un bun debuşeu în perioada de criză şi bătălia este pentru a ocupa o poziţie cât mai bună pe aceste pieţe care au fost afectate de criză într-o măsură mai mică”, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general ANEIR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă