25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăGDPRReguli mai stricte pentru produsele naturiste

Reguli mai stricte pentru produsele naturiste

Produsele pe bază de plante despre care producătorii spun că ajută organismul să lupte împotriva unor boli sau îi asigură o stare de bine ar putea fi vândute în condiţii mult mai stricte.

În ultima vreme au circulat mai multe informaţii legate de aplicarea unei directive a UE conform căreia de la 1 aprilie medicamentele pe bază de plante se vor putea cumpăra numai cu reţetă de la medic. Alarmiştii au spus chiar că nu vom mai avea acces la leacurile din plante cu care mulţi români se obişnuiseră încă din copilărie.

Adevărul este undeva la mijloc – autorităţile vor să reglementeze mai strict piaţa produselor pe bază de plante, dar nu vor îngrădi accesul la acestea. Directiva UE va fi aplicată după ce legislaţia noastră va fi adaptată, dar numai în măsura în care autorităţile şi producătorii vor cădea de acord asupra măsurilor ce vor fi luate.

Registru naţional pentru suplimente alimentare

La Ministerul Agriculturii se lucrează la normele metodologice de aplicare a Legii plantelor medicinale şi aromatice. „Urmează să înfiinţăm un Serviciu naţional al plantelor medicinale, care va fi în subordinea Ministerului Agriculturii. Notificarea produselor, evidenţa menţiunilor nutriţionale ale suplimentelor alimentare vor figura într-un registru naţional. Nu este adevărat că produsele pe bază de plante vor fi eliberate numai pe bază de reţetă de la 1 aprilie”, a precizat Paula Craioveanu, consultant la Ministerul Agriculturii.

Unii dintre producători au modificat deja ambalajele, pe care nu se mai găsesc informaţii despre faptul că plantele tratează anumite boli, vindecă etc. Deocamdată, până la aprobarea noilor măsuri, vânzarea produselor pe bază de plante se va face respectând legislaţia existentă.

Unii dintre producători au modificat deja ambalajele, pe care nu se mai găsesc informaţii despre faptul că plantele tratează anumite boli.

Cele mai citite

PNL și Ministerul Justiției lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”

PNL descrie siguranța românilor ca fiind „o prioritate” pentru partid și lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”. Ghidul elaborat de...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă