Aproximativ 6.000 de persoane au defilat sâmbătă seara la Zagreb, cerând plecarea Guvernului croat, pe care-l acuză de „corupţie” şi de „proastă gestiune”, în cadrul unor manifestaţii care au loc începând din februarie, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Toată lumea în stradă!”, „Noi suntem Croaţia!”, au scandat manifestanţii, îndreptându-se, într-un vacarm de fluiere şi tobe, dinspre piaţa centrală din Zagreb către sediul partidului la putere, Uniunea Democratică Croată (HDZ, conservatori).
De la 22 februarie, capitala croată este teatrul unor manifestaţii similare, organizate într-un ritm susţinut, la aproximativ două zile, pe Facebook.
„Jaco, lasă-ne!”, a strigat mulţimea către premierul Jadranka Kosor, în timp ce se apropia de clădirea în care funcţionează sediul HDZ, către care accesul era blocat de un important dispozitiv al poliţiei.
Manifestanţii au aruncat cu ouă, sticle şi doze de bere în clădire.
Studenţi, pensionari, şomeri, oameni de toate vârstele au participat la marş.
„Grevă generală” şi „Vrem alegeri anticipate”, se putea citi pe pancarte de mari dimensiuni purtate în faţa colonei.
„Sper că vom fi mai numeroşi astă seară şi că vom determina Guvernul mincinos şi corupt să plece, în sfârşit”, a declarat Zdenka Bosnici, în vârstă de 62 de ani, pensionară.
„Vreau doar ca Guvernul să cadă şi atât”, a declarat Zeljko, un traducător, în vârstă de 34 de ani.
Manifestanţii au defilat timp de trei ore, blocând circulaţia. Ei s-au oprit în faţa Ministerului Agriculturii, în semn de susţinere faţă de agricultori, care protestează, de câteva zile, în anumite regiuni ale ţării, cerând subvenţii de stat.
Adunări similare au avut loc, simultan, şi în alte 12 oraşe din ţară, dar la care au participat doar câteva sute de persoane, a anunţat presa locală.
Sub presiunea opoziţiei, Kosor a fost de acord cu organizarea alegerilor legislative la sfârşitul lui 2011, înainte de termenul din martie 2012.
Dar ea a refuzat un scrutin mai devreme, apreciind că acest lucru ar pune în pericol negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), care se află în ultima fază.
Dezvăluiri recente asupra corupţiei, la nivel politic înalt, şi înregistrarea unui nivel record al şomajului, de la începutul crizei mondiale, care au afectat Croaţia din plin, au amplificat nemulţumirile din ţară.
Economia croată a înregistrat o contracţie de 1,4 la sută în 2010, în comparaţie cu anul precedent, cel de al doilea recul consecutiv, după o contracţie a Prodului Intern Brut (PIB) de 5,8 la sută, în 2009.
Şomajul afecta, în ianuarie, 19,6 la sută din populaţia activă. În afara celor aproximativ 334.000 de şomeri, într-o ţară de 4,4 milioane de locuitori, aproximativ 70.000 de angajaţi nu mai primesc salariile, potrivit sindicatelor.
Kosor conduce Guvernul din 2009. Ea i-a urmat lui Ivo Sanader, arestat în decembrie în Austria, la cererea justiţiei croate, care-l suspectează de deturnare de fonduri.