Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, referindu-se la decizia Consiliului de Securitate al ONU în privinţa Libiei, că România se va coordona cu statele membre UE şi NATO, este „pe recepţie” şi va lua o decizia politică internă dacă este cazul să participe şi sub ce formă, relatează Mediafax.
„A fost adoptată, în cazul Libiei, o întreagă serie de măsuri. S-a început prin impunerea unui regim de sancţiuni împotriva liderului Muammar Kadhafi şi a familiei sale, după mai multe dezbateri, atât în cadrul UE, cât şi NATO, s-a ajuns la concluzia că impunerea unei zone de interdicţie aeriană trebuie să aibă mandat ONU şi din acest moment avem legitimitate din partea forului global pentru a acţiona inclusiv cu mijloace militare, în dorinţa de a proteja civilii în faţa măsurilor de o violenţă disproporţionată pe care acest regim terminal le-a asumat. Deci, este acest drept de a proteja civilii, care a fost invocat şi care şi-a făcut loc şi în filosofia juridică a Naţiunilor Unite, avem aici un exemplu de aplicare a acestui drept de a proteja sau de ingerinţă umanitară, cum se mai numeşte”, a spus Baconschi, adăugând că speră ca suferinţele poporului libian să înceteze cât mai repede.
Întrebat care va fi poziţia României, ministrul a spus că Bucureştiul îşi va coordona acţiunile cu cele ale aliaţilor săi din UE şi NATO.
„Noi ne vom coordona cu statele membre şi cu Comisia la nivelul UE şi, bineînţeles, cu aliaţii noştri din NATO, pentru că o astfel de operaţiune poate fi susţinută numai la nivelul NATO în Marea Mediterană. Suntem pe recepţie şi nu vom lipsi din acest exerciţiu de coordonare politică a acţiunii militare. Discuţiile vor avea loc cât de curând, au avut loc deja exerciţii de planificare politico-militară în cadrul NATO şi reprezentantul României de acolo a participat, suntem pe recepţie şi vom proporţiona în funcţie de o decizie politică internă dacă e cazul să participăm şi sub ce formă”, a spus el.
Întrebat despre iminenţa unei intervenţii militare în Libia, ministrul s-a arătat rezervat.
„Nu vă pot spune o dată. Avem mandatul ONU, acum va fi implementat, intrăm într-o etapă operaţională”, a arătat el.
Mai multe ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa la intervenţia militară în Libia, în urma rezoluţiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijin logistic umanitar, relatează AFP.
Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, după trei zile de negocieri, o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizând calea unor raiduri aeriene