Nu mai puţin de 70 de doctoranzi bursieri de anul I de la Universitatea Bucureşti se chinuie să-şi continue studiile pentru că nu şi-au primit nicio bursă de la începutul anului universitar. Teoretic, banii există pentru că sunt asiguraţi printr-un program cu finanţare europeană. Practic însă, autorităţile statului, care ar fi trebuit să pună banii la dispoziţie, sunt depăşite de volumul de muncă necesar pentru atragerea fondurilor europene. Şi, întrucât fiecare autoritate implicată în acest program are o explicaţie valabilă pentru întârzierile de plăţi, fiecare arată cu degetul în direcţia alteia.
„Bursierii nu au luat încă banii pentru că nu s-a primit prefinanţarea de la unitatea de implementare. Autoritatea de Management a deblocat fondurile pe data de 1 martie 2011 şi aşteptăm să primim prefinanţarea pentru a da bursele doctoranzilor de anul I”, a comunicat conducerea universităţii pentru romanialibera.ro, aruncând responsabilitatea pe umerii ministerelor Educaţiei şi Muncii.
Hăţişul fondurilor europene
Comunicatul are nevoie de traducere. Cele peste 3 milioane de euro alocate burselor pentru doctoranzi provin din Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) dedicat „educaţiei şi formării profesionale în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”. Beneficiarul este Universitatea Bucureşti, ceea ce înseamnă că UB a avut iniţiativa de a atrage aceşti bani şi a întocmit proiectul necesar. Documentaţia a fost apoi înaintată Organismului Intermediar din Ministerul Educaţiei pentru aprobare. Apoi UB a organizat o selecţie de doctoranzi, cu care a încheiat contracte ce au obligaţii de ambele părţi. UB s-a angajat, prin altele, să le ofere bursă lunară. În plus, instituţia de învăţământ a arătat că poate să asigure o cofinanţare de 2 la sută din valoarea proiectului. Toate cheltuielile iniţiale trebuie însă rambursate de Ministerul Finanţelor. Iar de coordonarea programului trebuie să se ocupe Autoritatea de Management din Ministerul Muncii, care planifică plăţile şi acordă prefinanţarea necesară până la rambursare. Fondurile dedicate bursierilor sunt acoperite în proporţie de 15 la sută de la bugetul de stat, restul reprezentând bani europeni.
Uite vinovatul, nu e vinovatul…
Aşadar, universitatea trebuie într-adevăr să-şi primească banii de la Autoritatea de Management din Ministerul Muncii. Dar din cauza numărului mare de beneficiari şi pentru că sunt puţini oamenii care gestionează proiectele, apar întârzieri.
Totuşi, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că Universitatea Bucureşti putea organiza mai bine acest program de doctorat.
„În momentul depunerii proiectului, Universitatea Bucureşti a dat o declaraţie pe propria răspundere cum că are resurse financiare să asigure finanţarea proiectului până la rambursarea banilor. Se pare că nu are!”, precizează, pentru romanialibera.ro, directorul Organismului Intermediar din Ministerul Educaţiei, Radu Drăguş.
Acesta transmite conducerii UB că ar fi putut să contracteze un credit pentru a se asigura că, indiferent de viteza de lucru a Autorităţii de Management, are bani să-şi plătească doctoranzii. Radu Drăguş admite însă că, în cazul prezent, „instituţiile statului nu au reuşit să se coreleze”. Sugerează că de vină este un lanţ mare de nereuşite.
„Facem un heirup prost”
Astfel, Autoritatea de Management nu a reuşit să ofere o prefinanţare de 30 la sută din valoarea proiectului, cum a făcut în anii trecuţi. Promite însă că va asigura 10 la sută, adică 300.000 de euro. Universitatea Bucureşti nu a reuşit să comunice impasul doctoranzilor, care, neplătiţi, abia dacă reuşesc să-şi îndeplinească obligaţiile din contractul cu UB, ce presupune inclusiv deplasări în străinătate la diverse conferinţe şi schimburi de experienţă. În fine, Ministerul Educaţiei nu reuşeşte decât să se plângă de neajunsuri.
„Trebuie schimbate procedurile. Avem nevoie de mai mulţi oameni în sistem. Eu lucrez cu 66 de oameni la 560 de programe în valoare totală de peste un miliard de euro. Mai devreme de 60-90 de zile nu pot să termin verificarea ca să dau drumul la o rambursare”, se justifică Radu Drăguşin. Care conchide: „Suntem într-un blocaj. E un heirup prost înţeles şi prost aplicat!”.
Doctoranzii vor proteste
În această mare de regulamente şi mecanisme nefuncţionale, singurii naufragiaţi sunt, până una-alta, doctoranzii.
Pompiliu-Nicolae Constantin, doctorand în anul I la Facultatea de Istorie spune, pentru romanialibera.ro, că reuşeşte să rămână în programul de doctorat doar pentru că are un serviciu cu normă întreagă.
Pe un forum online al doctoranzilor, câţiva utilizatori dezbăteau aprins, joi, ce pot să facă pentru intra mai repede în posesia drepturilor contractuale.
„Eu nu vreau decât să semnez o scrisoare care cere lămuriri, dar nu conţine frustrări. Dacă nu primim lămuriri, atunci poate o să fie cazul să sărim gardul”, scrie utilizatorul „Ina”.
Alt user, „Marius”, propune o petiţie online care să ajungă inclusiv la Fondul Social European, sursa banilor.
Însă alţi utilizatori atrag atenţia că, în ultimii ani, banii pentru burse s-au dat, invariabil, în luna aprilie. Sunt toate şansele ca situaţia să se repete şi în 2011 pentru că Ministerul Educaţiei transmite că Autoritatea de Management va asigura acei 300.000 de euro în luna martie.
Drepturile doctoranzilor
Participanţii la programul de doctorat de la Universitatea Bucureşti primesc, prin contract, cel mult 2.200 de lei pe lună pentru 28 de luni. Bursa de studiu prevede şi o perioada de 8 luni în care doctoranzii studiază în străinătate, timp în care primesc 4.200 de lei pe lună. De asemenea, sunt posibile între 40 şi 70 de deplasări peste hotare, de câte 6-10 zile fiecare, în care bursierii trebuie să se pună la curent cu cele mai recente cercetări din domeniile de interes.