S-a căsătorit pe un elefant, a trimis mimi pe străzi pentru a-i învăţa pe oameni cum să se comporte în trafic şi a stârnit controverse prin faptul că şi-a dat jos pantalonii în faţa unor studenţi.
Fostul primar al oraşului Bogota din Columbia, Antanas Mockus a reuşit să uimească o întreagă lume prin acţiunile sale, dar în acelaşi timp a intrat în istorie pentru că a schimbat radical un întreg oraş.
El a folosit metode ciudate şi neconvenţionale pentru a schimba mentalităţile locuitorilor din Bogota. Metode cu care mulţi oameni nu au fost de acord şi care au primit multe critici dar care în final s-au dovedit a fi eficiente.
În timpul celor două mandate de primar (1995- 1997; 2001-2003) Antanas Mockus a reuşit să scadă rata omuciderilor cu 70%, cea a mortalităţii în accidentele de circulaţie cu 50% şi a introdus alimentarea caselor cu apă potabilă în proporţie de 100% (faţă de 79% în 1993). De asemenea, în timpul mandatelor sale reţeaua de canalizare a oraşului s-a extins la 95% din locuinţe (faţă de 71%).
Supercetăţeanul-un simbol al onestităţii
Antanas Mockus a fost primul primar independent al Bogotei care a căştigat alegerile şi a fost văzut de alegătorii săi ca fiind un simbol al onestităţii.
El a devenit cunoscut şi îndrăgit după ce şi-a dat jos pantalonii în faţa studenţilor înaintea unui discurs, gest pe care l-a calificat drept fiind un exemplu prost pentru tineri. „Ce am făcut este un exemplu prost, dar vă asigur că ceea ce au văzut a fost culoarea păcii„, a spus Antanas într-un interviu. Tocmai acest comportament sincer şi neobişnuit i-a adus popularitate şi l-a ajutat să câştige mai târziu alegerile.
Întreaga sa campanie pentru alegeri a fost diferită faţă de ceea ce văzuseră oamenii până atunci. Anastas era un personaj inedit, care arunca apă pe ceilalţi candidaţi, strângea gunoiul de pe străzi îmbrăcat într-un costum de Superman şi mergea pe bicicletă. Un candidat cu totul aparte care se remarca chiar şi prin faptul că mama sa îi dădea afară din casa pe jurnalişti pentru că era împotriva poziţiei de politician a fiului său.
Antanas Mockus dorea să scape Bogota de corupţie, de intervenţia politicienilor şi de nepotism. El crede că toţi oamenii pot să se schimbe şi nimeni nu se naşte ori bun, ori rău. Bărbatul era de părere că oamenii aruncau gunoi pe jos sau erau violenţi pentru că era ceva moral acceptat. De aceea unul dintre scopurile sale era să schimbe moralitatea oamenilor din jurul său.
Operaţiunea „Morcov”
Pentru a face din Bogota un oraş mai bun, el a adoptat „Legea Morcov” prin care orice bar şi local se închidea la ora 1 noaptea. Consecinţa acestei legi a fost că numărul morţilor în accidente de maşini a scăzut considerabil. Dacă înaintea adoptării legii 16 oamenii mureau, după aplicarea ei numărul lor a ajuns la 4.
De asemenea el a instituit „vaccinul împotriva violenţei” prin care îndemna oamenii să îşi îndrepte furia asupra unor păpuşi decât asupra unor oameni reali. În cadrul unei demonstraţii pentru acest vaccin, el a povestit despre bărbatul care l-a abuzat sexual în copilărie şi a început să lovească păpuşa care îl reprezenta pe acel om.
În timpul mandatului său, Mockus a fost acuzat de abuz de putere, dar reacţia sa i-a adus din nou susţinerea oamenilor. „Mă pot acuza de multe, dar eu protejez vieţi„, a spus el. Bărbatul a candidat în 2010 şi la preşedinţia Columbiei, campania sa determinându-i pe jurnalişti să se întrebe: „Oare Columbia şi-a găsit propriul Obama?”.
Mockus nu a reuşit să devină preşedinte, însă el va rămâne cunoscut pentru că metodele aplicate în timpul mandatului său au dus la schimbarea mentalităţilor oamenilor din Bogota şi a dat startul transformării capitalei Columbiei.
Antanas Mockus la festivalul One World
Festivalul de film documentar One World îl aduce la Bucureşti pe controversatul „neo-anarhist“ al Bogotei– Antanas Mockus. El este protagonistul documentarului „Bogota Change” („Schimbare pentru Bogota”) care rulează în cadrul festivalului.
„Bogota Change” prezintă atât impactul pe care l-a avut Mockus asupra Bogotei, cât şi contribuţia lui Enrique Penalosa, cel care a ocupat funcţia de primar în perioada 1998-2000.