Liviu Borha, acum vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a fost acuzat de CNSAS, pe baza unor documente false, că a avut relaţii cu fosta poliţie politică.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timişoara, Liviu Borha, a fost acuzat de colaborare cu Securitatea de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în baza unor acte false. CNSAS sesiza pe 27 ianuarie 2009 Curtea de Apel Bucureşti, solicitând judecătorilor să constate că Borha (membru PNL) a fost colaborator al fostei structuri represive a aparatului comunist. Pe 9 martie a.c. însă, Consiliul înştiinţează aceeaşi instanţă că renunţă să îşi mai susţină cererea după ce o expertiză dispusă de judecători a stabilit că „Angajamentul cu Securitatea”, atribuit lui Borha era un fals. Demersul iniţial al CNSAS venea în mod ciudat la doi ani după ce fostul primar al Timişoarei din perioada 1990-1992 fusese chemat pentru explicaţii la sediul instituţiei însărcinate cu studierea arhivelor Securităţii. Liviu Borha a fost citat prima dată la Consiliu în aprilie 2007, când, potrivit propriilor spuse, a dat şi probe de scris menite să servească unei expertize care să ateste că dosarul său de la Securitate era un fals.
Proba rătăcită
De la acel moment şi până în anul 2009, actualul vicepreşe-dinte al CJ Timiş nu a mai ştiut nimic de pseudo-dosarul său de colaborator. Surse judiciare afirmă că la nivelul CNSAS s-ar fi făcut o expertiză căreia i s-a pierdut însă urma şi nu a mai ajuns în dosarul trimis în faţa judecătorilor bucureşteni. „Am dat iniţial probă de scris în 2007, undeva în aprilie, la CNSAS. S-a făcut şi o expertiză care a rămas acolo. Eu am crezut că s-a încheiat atunci toată povestea asta, pentru ca apoi să aflu că în 2009 CNSAS a trimis dosarul în instanţă, când putea atunci, în 2007, să îmi dea un verdict de necolaborare. Pot să spun că în cazul meu CNSAS s-a comportat ca o poliţie politică. O să mă consult cu avocatul meu să văd dacă vom da în judecată CNSAS pentru daune sau pe fostul securist care mi-a falsificat dosarul”, a declarat Liviu Borha pentru RL.
Expertiza
Concluzia expertizei grafologice dis-pusă în dosarul aflat la Curtea de Apel Bucureşti a fost una foarte clară: „Actul intitulat Angajment, datat 28.05.1980, nu a fost scris şi semnat de către Borha Liviu”.
„Analiza grafică comparativă efectuată între grafismul din actul contestat (Angajamentul – n.r.), pe de o parte, şi grafismul provenit în mod cert de la Borha Liviu, pe de altă parte, a evidenţiat nete deosebiri, atât în privinţa caracteristicilor de ordin general cât şi a celor de ordin particular”, se mai arată în expertiza menţionată.
CNSAS susţinea la începutul anului 2009 că Borha a fost recrutat de Securitate sub numele de „Trubadurul” şi că şi-ar fi pus casa la dispoziţie pentru organizarea unor întruniri conspirative.
În acest sens, Borha ar fi înlesnit activitatea de culegere de informaţii. Întâlnirile din garsoniera sa aveau loc, potrivit notei CNSAS, când bărbatul se afla la serviciu sau în afara localităţii. Liviu Borha a declarat încă din 2009 că, în perioada la care CNSAS face referire (1980-1986), şi-ar fi schimbat de mai multe ori locuinţa şi nu avea cum să pună la dispoziţie garsoniera de la aceeaşi adresă, situată în cartierul Trubadur. Reprezentanţii CNSAS nu au putut fi contactaţi ieri de RL pentru un punct de vedere.
În balconul Operei, la Revoluţie
Liviu Borha s-a născut în anul 1950, în comuna arădeană Tăgădău. A absolvit facultăţile de Construcţii şi Ştiinţe Economice la Timişoara, iar între anii 1974 – 1989 a urcat toate treptele ierarhice, de la şef de lot până la director general, la Trustul de Antrepriză Generală Construcţii-Montaj Timişoara.
La Revoluţie, a făcut parte din grupul de luptători care au vorbit zile în şir timişorenilor din balconul Operei.
La scurt timp, Liviu Borha a fost ales primar al Timişoarei, ducându-şi mandatul până în 1992.
Din 2005 este vicepreşedintele CJ Timiş, iar în următorii patru ani a condus filiala judeţeană a PNL.
Dosar aranjat de fostul coleg de şcoală
Dosarul de colaborare cu Securitatea a lui Liviu Borha a fost contrafăcut, spune fostul primar, de către colonelul de Securitate în rezervă, Gheorghe Modura. Asta, în condiţiile în care cei doi se cunoşteau încă din copilărie. Ambii, Borha şi Modura, sunt originari din judeţul Arad şi au fost colegi de şcoală în clasele I-IV.
Analiza grafică comparativă efectuată între grafismul din actul contes-tat (Angajamentul – n.r.), pe de o parte, şi grafismul provenit în mod cert de la Borha Liviu, pe de altă parte, a evidenţiat nete deosebiri.”
Extras din expertiza grafologică