11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist17 iulie în istorie: Ultimul suveran al Rusiei este asasinat. Marile Puteri...

17 iulie în istorie: Ultimul suveran al Rusiei este asasinat. Marile Puteri decid soarta lumii

La 17 iulie 1203, cruciații cuceresc Constantinopolul. În 1918 țarul Nicolae al II-lea a fost asasinat. În 1945 începe Conferința de la Postdam. În 1976 a început Olimpiada de la Montreal. Iar în 1980 începe construirea centralei de la Cernavodă.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 17 iulie în istorie.

1203. Cruciada a patra. Cavalerii trimiși de Papa Inocențiu al III-lea cuceresc orașul Constantinopol.

1393: Prin cucerirea Ţaratului de Tîrnovo, stăpânit de Ivan Şişman, Imperiul Otoman ajunge vecin cu Ţara Românească pe Dunăre.

1429: Războiul de 100 de Ani. Carol al VII-lea este încoronat rege al Franței în catedrala de la Reims după o campanie de succes alături de Ioana d'Arc.

1440: Vladislav al III-lea, regele Poloniei (1434-1444), devine și rege al Ungariei.

1821: Lupta de la Slobozia. Cetele de panduri, rămase fără Tudor Vladimirescu, au fost înfrânte de turci. Printre cei luați prizonieri se afla și Papa, fratele lui Tudor Vladimirescu. Este sfârșitul revoluției.

1867. S-a născut Dimitrie Gerota, medic român (d. 1939)

1918: Din ordinul dat de Partidul Bolșevic, țarul Nicolae al II-lea și famila sa au fost asasinați la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia.

1931: Legea privind autonomia universitară în România. Legea prevedea și transformarea "Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică" în "Academia de Muzică și Artă Dramatică".

1945: A avut loc Conferința de la Potsdam a șefilor de stat și guvern ai URSS, Marii Britanii și SUA, consacrată reglementării situației postbelice în Europa.

1947. S-a născut Camilla, ducesă de Cornwall, soția prințului Charles.

1950: Au fost arestați cetățenii americani Julius și Ethel Rosenberg, acuzați de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice.

1954. S-a născut  Angela Merkel, politician german, cancelar al Germaniei.

1955: A fost inaugurat parcul de distracții – "Disneyland", cu mult fast, în prezența a peste 30000 de vizitatori veniți de pretutindeni. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune. (sudul orașului Los Angeles, SUA)

1969: Legația României în Israel a fost ridicată la rangul de ambasadă.

1975: Proiectul test Apollo–Soyuz: Are loc andocarea navelor spațiale Apollo american și Soyuz sovietic marcând prima astfel de legătură între nave spațiale aparținând celor două națiuni.

 

1976: La Montreal (Canada) a început a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a obținut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. (17 iulie – 1 august)

1980: Au fost inaugurate lucrările de construcție a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

1981: Regina Elisabeta a II-a deschide Podul Humber, unul din cele mai lungi poduri suspendate din lume.

1985: 17 state au fondat, la Paris, "Agenția de Coordonare a Cercetărilor Europene" – EUREKA – (European Research Co-ordination Agency).

1994: În finala Cupei Mondiale de fotbal din Statele Unite ale Americii, Brazilia a învins Italia cu 3-2 la penalty, asigurând astfel titlul mondial pe echipe pentru a patra oară. Este prima finală a Cupei Mondiale care a fost decisă de un penalty.

1995: Prima Reuniune în formula "16+1" a NATO, cu participarea țărilor membre ale Alianței și a Rusiei. A fost semnat acordul interimar de parteneriat și cooperare economică între Uniunea Europeană și Rusia. (Bruxelles).

2014: Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines se prăbușește în Ucraina, la 50 km de granița cu Rusia. Au murit 298 de oameni, dintre care 283 erau pasageri și 15 făceau parte din echipajul avionului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ford a prezentat o ediție specială a modelului său de 325.000 de dolari, Mustang GTD – VIDEO

Ford a prezentat o ediție specială a modelului său de 325.000 de dolari, Mustang GTD, numită „Spirit of America”. https://www.youtube.com/watch?v=KLg2bbwfRrU Această versiune exclusivistă aduce un...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...
Ultima oră
Pe aceeași temă