Statele Unite au solicitat luni Arabiei Saudite să dea dovadă de reţinere, după ce 1000 de soldaţi saudiţi au fost detaşaţi pentru a înăbuşi protestele din Bahrain, într-o mişcare ce pare să arate limitele influenţei americane în Orientul Mijlociu, potrivit The Jerusalem Post.
Invazia trupelor saudite a venit la cererea regalităţii sunite din Bahrain, care a solicitat Arabiei Saudite să oprească revolta şiită. Interesant este că solicitarea a venit la numai două zile după ce Robert Gates, Secretarul american al Apărării, a făcut o vizită în Bahrain în care a cerut conducătorilor să-şi reformeze politica internă pentru a dezamorsa tensiunile. Pentagonul susţine că nici Robert Gates, nici amiralul Mike Mullen nu au indicat saudiţilor să trimită trupe în Bahrain.
Unul din beneficiarii revoltelor din Bahrain este Iranul, un stat cu populaţie majoritară şiită, la fel ca şi Bahrainul. Dacă regalitatea sunită din Bahrain ar fi răsturnată, la conducere ar putea veni un guvern majoritar şiit, iar Iranul ar avea de câştigat un punct strategic în zona strâmtorii Hormuz. Mai mult, Statele Unite ar fi, cel mai probabil, nevoite să îşi retragă Flota a 5-cea din Bahrain.
„Aceasta nu este o invazie a ţării” a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, imediat după ce soldaţii şi jandarmii saudiţi au pătruns în micuţul stat insular. Un alt purtător de cuvânt de la Pentagon susţine că a comunicat „tuturor părţilor îngrijorarea cu privire la acţiunile care ar putea fi provocatoare şi ar duce la inflamarea tensiunilor sectare.”
Oficialităţile americane le-au sugerat turiştilor americani să părăsească Bahrainul şi să evite vizitele acolo în această perioadă. De asemenea, familiile oficialităţilor ambasadei americane pot părăsi voluntar oraşul Manama, capitala Bahrainului.
Un aspect interesant de urmărit este ce va face Iranul în următoarele zile, deoarece mişcarea sudiţilor l-a surprins pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. Dacă iranienii nu acţionează, ar putea pierde o ocazie istorică să câştige teren în Bahrain, se arată într-o analiză Stratfor.
Momentan, singura reacţie a Iranului a fost declaraţia ministrului de externe Ramin Mehmanparast, care a catalogat „incacceptabilă” prezenţa trupelor străine în Bahrain.
În orice caz, Iranul dă semne că nu ştie cum să procedeze în această situaţia. Dacă ar alege să-şi trimită trupe în Bahrain, după modelul saudit, ar intra în conflict cu soldaţii americani, întrucât Flota a 5-cea americană ar interveni în mod sigur.
Deşi Statele Unite neagă orice implicare în invazia saudiţilor în Bahrain, acordul tacit al americanilor a fost foarte probabil necesar în această situaţie. În fond, mutarea arabilor este prima invazie străină de la începutul revoltelor în lumea arabă, iar singurele motive pentru care zbuciumul din mass-media internaţionale nu s-a auzit este situaţia gravă din Japonia şi poziţia marilor puteri faţă de invazie.