15.2 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSportCondamnarea l-a repus în funcţie

Condamnarea l-a repus în funcţie

Edilul PSD al unei comune clujene şi-a recâştigat postul, pe motiv că nu mai este cercetat penal, ci a fost condamnat la închisoare, iar cauza legală a suspendării a dispărut o dată cu finalizarea anchetei.

Situaţie halucinantă în administraţia clujeană: primarul PSD al comunei Călăţele, Petru Toadere, a fost repus în funcţie tocmai pe motiv că a fost condamnat la închisoare.

Edilul fusese suspendat, din decembrie 2009, pentru că a fost arestat preventiv de judecătorii de la Tribunalul Cluj, la cererea procurorilor DNA. Petru Toadere a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, însă se află în libertate, pentru că a făcut apel. Motivul legal pentru care Petru Toadere a fost repus în funcţie este unul hilar: nu mai este cercetat penal, ci condamnat, aşa că a încetat ancheta, care era cauza legală a suspendării.

Prefectul Florin Stamatian: „din punct de vedere legal, eu am emis un ordin de suspendare, pe motiv că primarul din Călăţele era cercetat penal. Legea spune că, atunci când încetează motivul pentru care a fost suspendat, şi suspendarea încetează de drept. Aşa că nu am emis nici un alt ordin de încetare a suspendării, ci primarul s-a dus, pur şi simplu, la primărie”.

Repunerea în funcţie a primarul Petru Toadere a avut loc cu votul în unanimitate al Consiliului Local. Fostul interimar, viceprimarul Vasile Tripon, a lipsit de la şedinţă. Într-o discuţie cu consilierii locali, Petru Toadere le-a spus acestora că nu va fi răzbunător şi le-a expus priorităţile pe care le are în aceste zile: „am venit să fac administraţie publică, nu polemică”. Primarul din Călăţele a ţinut să le răspundă şi adversarilor săi care l-au acuzat public de corupţie, precizând că nu a fost condamnat pentru luare de mită, ci pentru trafic de influenţă.

Apelul depus de Petru Toadere va fi judecat de Curtea de Apel Cluj, iar până atunci edilul din Călăţele va rămâne în libertate, având totodată toate şansele să îşi continue mandatul.

Denunţat de un spaniol şi de un german

Toată povestea din Călăţele a început în anul 2008, când Petru Toadere a fost ales primar. El a concesionat o suprafaţă de 20 de hectare de teren firmei Spageromixt, care îi avea ca acţionari pe spaniolul Juan Carlos Lopez Garcia, pe germanul Petra Wick şi pe românul Alin Andrea. Contractul de concesiune este pe 49 de ani, iar societatea a deschis o carieră de granit.

Conform contractului, Primăria Călăţele trebuia să primească un euro pentru fiecare tonă de granit exploatată. Petru Toadere a permis firmei cu pricina să înceapă exploatarea pietrei în anul 2008, când aceasta nu deţinea nici măcar un certificat de urbanism, iar firma cu pricina a fost amendată de mai multe ori. Petru Toadere le-a cerut reprezentanţilor acesteia o şpagă de 10.000 de euro, pentru a facilita obţinerea unor avize din partea unor instituţii precum Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare din Cluj ori autorizaţii pentru conectarea exploatării de granit la reţelele de electricitate şi de apă.

Germanul Petra Wick şi spaniolul Mateo Pedro Vera Duran, care este administratorul unei alte societăţi deţinute de asociaţii de la Spageromixt, au depus un denunţ penal. Primarul Petru Toadere a fost surprins în data de 14 decembrie 2009, în timp ce primea mită 5.000 de euro. El a fugit însă de procurori şi a reuşit să scape, dar în data de 16 decembrie, s-a predat. De atunci, a rămas în arest preventiv, până când a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Cluj. În comună, locuitorii sunt contrariaţi de această situaţie. Mulţi dintre ei spun că, pentru comunitate, ar fi fost mai bine să rămână în funcţie primarul interimar Vasile Tripon.

Cele mai citite

Horoscop 26 octombrie 2024. Capricornii sunt în centrul atenției

Horoscop 26 octombrie 2024. În acest weekend, influențele cosmice ne îndeamnă să ne reconectăm cu sinele nostru interior și să ne evaluăm relațiile cu...

Unu dintre cei mai bine plătiți selecționeri din lume, Roberto Mancini, se desparte de naționala saudită după 14 luni!

Selecționerul Roberto Mancini și naționala Arabiei Saudite își încheie colaborarea după un an și două luni, timp în care antrenorul italian nu a reușit...

Patronatele din România avertizează: deficitul bugetar în creștere afectează economia reală

Cea mai mare asociație patronală din România atrage atenția asupra impactului negativ al deficitului bugetar în creștere, subliniind că acesta scoate bani din economia...
Ultima oră
Pe aceeași temă