10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialFestival despre drepturile omului în Bucureşti

Festival despre drepturile omului în Bucureşti

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania ajunge la cea de-a patra ediţie, care va avea loc în perioada 16 – 21 martie la Bucureşti. Unul dintre documentarele care vor rula în cadrul festivalului este „Bogota Change” care prezintă povestea lui Antanas Mockus, controversatul primar al capitalei Columbiei. Acesta va fi prezent la Bucureşti la premiera filmului şi la dezbaterea „Buna guvernare în oraşele disperate” alături de primarul sectorului 1 Andrei Chiliman.

One World Romania se numără printre puţinele festivaluri dedicate filmului documentar din ţară şi este singurul care abordează problematica drepturilor omului. Ca în fiecare an, festivalul îşi propune să aducă în atenţia publicului tânăr filme documentare noi şi de bună calitate, care abordează teme interesante şi actuale.

Temele care vor fi abordate în filmele şi dezbaterile din cadrul festivalului de anul acesta sunt: Ce ai face pentru bani?, Oraşe în criză, Violenţa ca acasă, Intoleraţa noastră cea de toate zilele, Eroi fără glorie, Cum se (re)scrie istoria. În 2011, motto-ul festivalului este: „O lume minunată?!”.

„Recunoaştem solemn: noi suntem cei care strică imaginea omenirii. De multe ori, problemele drepturilor omului sunt lăsate la o parte pe nedrept, aşa că încercăm anul acesta, prin imagini şi mesaj să trezim publicul şi să îl încurajăm să vorbească deschis despre ele”, declară Alexandru Solomon, directorul festivalului.

Două premiere româneşti

Anul acesta, în cadrul festivalului vor fi prezentate 36 de filme, din 25 de ţări. Din numărul total de filme prezentate în acest an, 33 vor fi proiectate în premieră pentru publicul din România. Mai mult, două producţii româneşti – „Valea Corlatului”, în regia lui Stephane Lucon şi „După revoluţie”, în regia lui Laurenţiu Calciu – vor avea premiera în timpul One World Romania.

Valea Corlatului” vorbeşte despre un sat aflat între Braşov şi Covasna, care nu există pe nicio hartă – un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Majoritatea locuitorilor sunt romi, motiv pentru care localităţii i se spune „În ţigănie”. Romii îşi numesc aşezarea „dincolo de pod”, iar autorităţile se referă la ea vorbind de „satul din valea Corlatului”.

Filmul „După revoluţie” documentează situaţia din Bucureşti în primele 6 luni după revoluţia din 1989. Alegerile din 1990 sunt prezentate printr-o secţie de votare supra-aglomerată şi prin conferinţa de presă a monitorilor internaţionali, care se declară şocaţi de numărul mare de nereguli întâlnite.

Deschiderea festivalului are loc miercuri la cinematograful Scala de la ora 19.00 când va fi proiectat documentarul de scurtmetraj „Donation Addiction” şi va concerta formaţia Shukar Collective.

Filmele din cadrul festivalului One World Romania vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Biletele costă 5 lei pentru filmele de la Cinemateca Eforie, Cinema Union şi 8 lei la Cinema Corso. Proiecţiile speciale de la Noul Cinematograf al Regizorului Roman sunt cu intrarea liberă. Un abonament pe care poţi să îl foloseşti timp de 5 zile la toate proiecţiile, din toate cinematografele costă 40 de lei şi poate fi achiziţionat de la Centrul Ceh. Pe toată durata festivalului, la centrul ceh va fi un birou de informare despre festival.

Dezbateri cu protagoniştii şi regizorii

În mod obişnuit deja, se vor organiza, după fiecare proiecţie, discuţii libere cu publicul. Acestea vor fi moderate de regizori, producători sau protagonişti ai filmelor sau specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai unor ONG-uri.

25 de invitaţi străini şi-au confirmat prezenţa la Bucureşti între 16 şi 21 martie. Vor fi prezenţi regizori, producători şi protagonişti ai filmelor din selecţia oficială, dar şi reprezentanţi ai altor festivaluri de film documentar, ca One World Internaţional Praga sau Watch Docs Varşovia şi reprezentanţi ai ONG-ului People în Need.

Invitatul cu cea mai mare notorietate este, probabil, Antanas Mockus, fostul primar al capitalei Columbiei şi protagonistul documentarului „Bogota Change” („Schimbare pentru Bogota”). Mockus a fost primarul Bogotei între 1995 şi 1997, iar apoi în perioadă 1 ianuarie 2001 – 21 decembrie 2003. Înainte de a-şi începe carieră politică, a fost rectorul Universităţii din Bogota. În timpul mandatelor sale de primar, Antanas Mockus a schimbat Bogota radical. Printre reuşitele sale se numără: scăderea ratei de omucideri cu 70%, scăderea ratei mortalităţii în accidentele de circulaţie cu 50%, alimentarea caselor cu apă potabilă în proporţie de 100% (faţă de 79% în 1993) şi extinderea reţelei de canalizare la 95% din locuinţe (faţă de 71%).

„Bogota Change” prezintă atât impactul pe care l-a avut Mockus asupra Bogotei, cât şi contribuţia lui Enrique Penalosa, cel care a ocupat funcţia de primar în perioada 1998-2000. În anul 2010, Antanas Mockus a candidat şi la preşedinţia Columbiei, campania să determinandu-i pe jurnaliştii de la Huffington Post să se întrebe „Oare Columbia şi-a găsit propriul Obama?”.

Pe toată perioada festivalului vor avea loc şi evenimente conexe: workshop-uri şi o serie de dezbateri, realizate în colaborare cu Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

Program dezbateri

Buna guvernare în oraşele disperate
17 Martie / 12:00 / SNSPA, Sala 12 / Str. Povernei nr.6

Avocatul eroilor sau al diavolului
18 Martie / 12:00 / Facultatea de Drept, Aula Magna

Orasele disperate au nevoie de imagini
18 Martie / 13:00 / UNATC, Sala de proiectii / Str. Matei Voievod 75-77

Televiziunea, puterea si poporul
19 Martie / 14:00 / Teatrul Arca, Club La Scena

Documentaristul, intre ciocanul intolerantei si nicovala obiectivitatii
20 Martie / 12:00 / Centrul Ceh / Str. Ion Ghica nr. 11

Cum a început

One World a început în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original. Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh.

La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit şi de Radu Filipescu, Karel Schwarzenberg şi Kelemen Hunor.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...

Erdogan avertizează: Turcia pregătită să intervină dacă Siria se destramă

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este pregătită să intervină pentru a preveni destrămarea Siriei în cazul unor riscuri cauzate de...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă