5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialLupta unui ONG croat pentru România

Lupta unui ONG croat pentru România

România va deveni ţară model pentru regiunea Europei de Sud-Est, în reducerea emisiilor de carbon. Acesta este planul unui ONG din Croaţia, Nektarina, care lucrează sub pălăria campaniei britanice 10:10.

De ce România? „Este interesantă pentru că, deşi a intrat în Uniunea Europeană, nu s-a schimbat atât de mult. România este media: nu este nici cea mai bună, dar nici cea mai rea în domeniul ecologiei”, explică coordonatorul campaniei 10:10 pentru 24 de ţări, Sandra Antonovic.

ONG-ul croat a luat deja calea birocraţiei, în încercarea de a coopta autorităţile în proiectele eco. Principalele vizate sunt Primăria Capitalei şi Ministerul Mediului. „În Croaţia, am aşteptat 6 luni pentru ca autorităţile să ne răspundă”, povesteşte Sandra, explicând procesul prin care organizaţia trece de fiecare dată când îşi demarează proiectele într-o nouă ţară.

Una dintre cele mai cooperante ţări la nivel eco este Slovenia, spune coordonatoarea 10:10. „Slovenii au grijă şi de mediul înconjurător, dar îşi şi valorifică resursele: acolo găseşti totul în variantă eco, au şi turism eco. Au creat chiar şi un site care oferă oamenilor toate informaţiile despre Ljublijana verde.”

La noi în ţară, ONG-ul se adresează, în primul rând, tinerilor între 13 şi 19 ani, prin campania 10:10 Teen Project. Până acum, 300 de români s-au înscris în proiect.
Fiecare participant trebuie să îndeplinească, săptămânal, două teme: să ofere soluţii creative pentru reducerea emisiei de carbon.

Ecologiştii vor încerca să obţină şi sprijinul Ministerului Transporturilor şi al Căilor Ferate Române, într-un proiect care vizează promovarea trenurilor ca mijloace de transport care poluează mai puţin.
Slovenia, Croaţia şi Serbia s-au implicat deja în acest proiect: în şcolile lor, se promovează această modalitate de a călători, iar marile firme din Slovenia le dau chiar bonusuri angajaţilor care folosesc trenul, în locul maşinii personale.

Chiar şi echipele de fotbal s-au alăturat ONG-ului, în lupta pentru reducerea emisiei de carbon. Tottenham şi Sporting Lisabona au creat locuri speciale de colectare selectivă a deşeurilor pentru fani şi le pun la dispoziţie mijloace de transport în comun, ca să vină la meciuri.

Organizaţia va lansa şi un reality-show în Croaţia, în care va urmări viaţa de zi cu zi a 10 oameni şi felul în care ei devin „eco-friendly”. Formatul va fi gratuit, ca să poată fi preluat si de alte ţări, explică Sandra Antonovic.

Deşi nu au primit răspunsuri până acum de la autorităţile române (ONG-ul a început procesul birocratic încă din ianuarie), organizaţia este optimistă: îşi doreşte ca România să fie un exemplu pentru vecinii săi.

10:10 este o campanie de ecologie care militează pentru reducerea emisiilor de carbon. Proiectul se adresează tuturor: marilor companii, şcolilor şi oamenilor obişnuiţi, care sunt încurajaţi să îşi reducă emisiile proprii de dioxid de carbon cu 10%, într-un interval de un an.
Campania 10:10 se desfăşoară, în prezent, în peste 50 de ţări din întreaga lume, sunt implicate 2275 de şcoli şi universităţi şi 2594 organizaţii.

 

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă