25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialPe unde va trece autostrada lui Oprescu (vezi harta)

Pe unde va trece autostrada lui Oprescu (vezi harta)

Autostrada suspendată există deocamdată doar pe hârtie, deşi au trecut aproape trei ani de la anunţarea ei. După vizita în China, primarul Oprescu spune că a găsit investitori pentru proiect.

Cu o lungime de 52 kilometri, drumul expres, după cum l-a botezat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar urma să pornească din partea de nord a oraşului, în zona Petricani-Chitila, şi să ajungă la intersecţia cu Autostrada Bucureşti-Piteşti. Drumul ar urma să treacă prin zona Doamna Ghica, să ajungă spre sudul oraşului, pe Şoseaua Giurgiului, după care va merge paralel cu Şoseaua Progresului, până spre zona Gării de Nord, apoi pe Valea Cascadelor, înainte de a ieşi din Bucureşti. Planurile ar putea suferi însă modificări, în funcţie de discuţiile cu constructorii pe care Oprescu i-a găsit la Beijing. Valoarea investiţiei este estimată la aproape 800 milioane de euro.

Proiectul autostrăzii suspendate a fost menţionat pentru prima dată de Sorin Oprescu în campania electorală pen-tru postul de primar al Bucureştiului, în 2008. De atunci nu s-a făcut însă nimic concret, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că alte proiecte au fost considerate mai importante.

Proiectul a fost resuscitat săptămâna aceasta, după ce Oprescu a anunţat că a găsit constructori chinezi interesaţi să finanţeze şi să realizeze autostrada. Lucrările ar putea dura între doi şi trei ani, după cum au estimat edilii, iar licitaţia pentru desemnarea constructorilor va avea loc peste opt luni. Cel mai probabil, constructorul va fi firma chineză Shanghai Construction Group (SCG), care lucrează la o autostradă suspendată în centrul Beijingului. În doi ani, SCG a construit aproape 10 kilometri din drum, în timp ce noi am bătut pasul pe loc. Shanghai Construction Group (SCG) are în palmares mai multe lucrări care au făcut-o celebră în lume: primul pod transoceanic al Chinei, East China Sea Bridge, cu o lungime de 32,5 kilometri; turnul Oriental Pearl TV, cu o înălţime de 468 de metri; Lu Pu, podul cu cea mai mare deschidere din lume (550 de metri); Shanghai Maglev, o linie de transport de mare viteză ale cărei trenuri ating 430 de km/oră.

Click pe hartă pentru a vedea cum arată  autostrada lui Oprescu

2011/03/10//171835-screen-shot-2011-03-10-at-19.48.19.png

Probleme juridice

Studiul de fezabilitate pentru proiectul autostrăzii suspendate s-a înţepenit la faza de licitaţie, după ce un consorţiu de firme a contestat asocierea de societăţi care au câştigat şi care aveau printre acţionari angajaţi ai primăriei, după cum a relatat presa. Problemele juridice nu au făcut decât să întârzie proiectul. Edilii au încheiat un contract pentru studiul de fezabilitate doar la zona Lacul Morii – Şoseaua Colentina.

52 de kilometri va avea viitorul drum expres.

Cele mai citite

Macron vrea oprirea livrărilor de arme pentru Israel, folosite în Gaza

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...
Ultima oră
Pe aceeași temă