13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist19 iulie în istorie: Rusia cere ajutor României împotriva Turciei. Ceauşescu preia...

19 iulie în istorie: Rusia cere ajutor României împotriva Turciei. Ceauşescu preia puterea

La 19 iulie 1870 a început războiul franco-prusac. În 1877, Rusia a cerut sprijinul României împotriva Imperiului Otoman. În 1965, Ceaușescu a fost ales secretar general al PCR. Iar în 1996, SUA au acordat, definitiv, clauza națiunii celei mai favorizate pentru România.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 19 iulie în istorie.

1374. A murit poetul italian Francesco Petrarca.

1814. S-a născut Samuel Colt, magnat și inventator american. Colt a înființat Colt's Patent Fire-Arms Manufacturing Company și este cunoscut pentru popularizarea revolverului.

1834. S-a născut pictorul Edgar Degas.

1870. Războiul franco-prusac: Franța a declarat război Prusiei. Conflictul se va încheia la 26 februarie 1871 prin înfrângerea Franței.

1877: Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul.

1893. S-a născut poetul şi dramaturgul rus Vladimir Maiakovski, „cel mai bun şi talentat poet al epocii noastre sovietice”, cum îl caracterizase Stalin.

1898. S-a născut filosoful şi sociologul german Herbert Marcuse.

1900. Se deschide metroul din Paris.

1946. S-a născut Ilie Năstase.

1947. S-a născut muzicianul Brian May (Queen).

1954. Elvis Presley a lansat primul lui disc single: That' s All Right.

1965. La Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al PCR.

1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă României.

2001. Consiliul Europei a adoptat, la Strasbourg, o recomandare în vederea prevenirii rasismului, a xenofobiei şi a intorelanţei rasiale în sport, în special în fotbal.

2009. A murit Frank McCourt, scriitor american, laureat al premiului Pulitzer.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă