Comisarul-şef Dorinel Malcoci, liderul sindical al poliţiştilor, a oferit o donaţie de 10.000 lei.
În ciuda reducerii salariilor din sistemul bugetar şi a crizei economice care pare fără sfârşit, un poliţist din Timişoara şi-a şocat colegii prin decizia de a-şi dona salariul pe aproape un an în folosul unui lăcaş de cult. Numele comisarului-şef Doinel Malcoci, liderul de sindicat al poliţiştilor timişeni, este deseori pomenit, în ultima perioadă, la slujbele de duminică de la mănăstirea Partoş, după ce a oferit stareţului ieromonah Varlaam Almăjanu, sub formă de donaţie, suma de 10.000 de lei.
„Mi-a picat ca din cer o mare sumă de bani şi m-am gândit că trebuie să mulţumesc cumva lui Dumnezeu. Aşa m-am hotărât să donez în folosul mănăstirii de la Partoş suma de 10.000 de lei, adică echivalentul salariului meu pe un an, pentru că ştiam că tocmai se defectase sistemul de încălzire din mănăstire şi nu aveau bani pentru reparaţii”, ne-a declarat Doinel Malcoci.
Bani din tranzacţii imobiliare
Poliţistul filantrop ne-a dezvăluit că banii au provenit din vânzarea unui teren moştenit în oraşul Deta, care a fost achiziţionat de reprezentanţii unui cult religios pentru construcţia unei săli de rugăciuni. „Aceşti bani ne-au prins foarte bine, pentru că am reuşit să reparăm sistemul de încălzire din biserică, să nu ne mai rugăm în frig. Domnul poliţist a făcut o faptă creştinească pentru care va fi răsplătit de Dumnezeu. Stareţul Varlaam nu a dormit toată noaptea după această donaţie, cu gândul la binefăcătorul nostru”, spune unul dintre călugării de la Partoş.
Lăcaş din Evul Mediu
Construită în anul 1571, mănăstirea Partoş – aflată la aproape 60 kilometri de Timişoara – este unul dintre cele mai frecventate locuri de pelerinaj de către credincioşii ortodocşi din Banat. Întemeietorul mănăstirii a fost ieromonahul Laurenţiu. Mănăstirea a funcţionat sub oblăduirea Patriarhiilor din Constantinopole şi Belgrad. În anul 1777, ea a fost părăsită, sub presiunea autorităţilor austriece. În anul 1944, la Partoş a fost creată o mănăstire de călugăriţe, desfiinţată, la scurt timp, de către comunişti. Actualul lăcaş a fost rectitorit în anul 2008.